Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ta vara på resterna

Vill du göra en miljöinsats? Ät upp maten.

Varje år slänger svenska hushåll, restauranger och storkök mat motsvarande utsläpp av nästan 2 miljoner ton växthusgaser. Det är lika mycket som 700 000 bilar släpper ut under ett helt år (beräknat utifrån en årlig genomsnittlig körsträcka på cirka 1 440 mil, utsläpp 180 g koldioxidekvivalenter/km per bil enligt SIKA, 2008).

Mat som slängs blir en stor belastning både för miljön och ekonomin, både samhällets och den egna; ett medelsvenskt hushåll slänger felfri mat helt i onödan för mellan 5 000 och 8 000 kronor per år.

I stället för att slänga eller fortsätta äta när du egentligen är mätt – gör en matlåda! Genom att ta vara på resterna – både hemma och när du äter ute – gör du en viktig insats för miljön, och för din egen hälsa.

Jag tror att många skulle sluta äta när magen är lagom full, i stället för att fortsätta tills man nästan spricker, om man visste att man skulle kunna ta med sig resterna hem, och i stället för att äta upp det där lilla som är kvar i kastrullen, fast man egentligen är nöjd. På så sätt skulle maten kunna räcka till en måltid till. Man blir lagom mätt på ett mer hälsosamt sätt, och man får njuta två gånger i stället för en.

Anna Maria Corazza Bildt lyfter frågan om matsvinnet i EU-parlamentet. Där läggs ansvaret på restauranger, matbutiker och offentlig sektor. Varför inte starta med dig själv?

Vad kan du och din familj göra för att slänga mindre mat?

* Planera dina inköp och handla hem lagom mycket – bunkra inte, det blir bara gammalt och ofräscht.

* Förvara maten i rätt temperatur.

* Ta hand om resterna; ta med i matlåda till jobbet eller gör nya rätter – soppor, pytt-i-panna, pastasallad och så vidare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.