Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tåhävningar för bättre löpteknik

Många har hakat på trenden att springa barfota. Kajsa Asp tipsar om tåhävningar för bättre löpteknik.

Många har hakat på trenden att springa barfota. Helt barfota eller med någon form av barfotaskor – eller i vanliga skor men med en liknande teknik, vilket innebär att man aldrig sätter i hälen, istället sätter man i och skjuter ifrån med främre delen av foten. Det är väldigt bra att fokusera på tekniken när man löptränar, och barfotatekniken är skonsam för knän och höfter, men många glömmer bort att belastningen blir helt annorlunda, och att man måste komplettera med annan träning för att undvika skador.

När man springer barfota ökar belastningen på vader och hälsenor eftersom man använder vadmusklerna intensivt i hela löpsteget. Tåhävningar är bra komplettering som du kan göra när som helst och var som helst, till exempel

I kön i mataffären

I hissen

När du väntar på bussen

Variera de vanliga tåhävningarna genom att gå snabbt upp och sakta ner. Med extra belastning, till exempel med en skivstång eller hantlar i händerna, kan du öka effekten ytterligare. I en trappa, vid en trottoarkant eller på en step-bräda kan du få ut ännu mer av rörelsen eftersom du kan gå ner under hälens nivå och använda musklerna i hela sin längd.

Lycka till med din löpträning!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.