Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tänd ett ljus och börja springa

Pannlampor, dubbade terrängskor och oändliga mängder reflexer. Vi bytte fredagsmys mot fredagsfys och gav oss ut i mörkret för en svårslagen upplevelse.

Det är tidig fredagkväll och hos de flesta fräser tacofärsen i stekpannorna samtidigt som kvällens första glas rödvin just har hällts upp.

I Delsjöterrängen är det däremot raka motsatsen som gäller. Det är becksvart ute så när som på några marschaller som lyser upp vägen ner till Göteborgs Roddklubb, där det kryllar av förväntansfulla löpare som alla har en sak gemensamt – de har en lampa på huvudet.

- Att springa med pannlampa kan vara riktigt roligt. Det är inget man gör för att jaga tider, men löpningen får en extra dimension när man är ensam i skogen med sin ljuskägla. Att stå på Getryggen en mörk, molnfri kväll och se ut över stadens ljus är en speciell känsla, säger Jonas Pilblad, före detta elitorienterare och grundare av pannlampsloppet Skatås Mörkaste.

Han fortsätter:

- Dessutom är det praktiskt med pannlampa den här årstiden. Många är vana att träna efter jobbet och med lampa kan man göra det utomhus trots att det är mörkt redan vid 17-tiden.

Under sin karriär som hårt satsande orienterare var en stor del av Jonas Pilblads träning av naturliga skäl förlagd till skogen, en plats som han vill få fler att upptäcka. Jonas driver därför Trailworks, en introduktionskurs till traillöpning som hålls i Skatås. Hans deltagare brukar få springa med pannlampa på en reflexbana – vilket varit mycket uppskattat. Det var också det intresset som resulterade i att loppet Skatås Mörkaste kom till världen.

- Vi märkte snabbt att det var många som tyckte det var roligt och häftigt med reflexerna och lamporna. Då bestämde vi oss för att det här kunde vara en kul grej att göra. Det passar också bra med ett lopp den här tiden på året, då det inte är så mycket annat.

När GP är på plats arrangeras Skatås Mörkaste för tredje gången. 250 personer har samlats för att springa de sju kilometrarna längs en reflexmarkerad stig i mycket teknisk terräng. Efter bara några hundra meter på grusväg bär det rakt in i skogen, där resten av loppet äger rum. Att springa med pannlampa är vansinnigt roligt, men samtidigt inte helt enkelt – skogens kompakta mörker är som gjort för snedsteg på stenar och hala rötter.

- Det är en vanesak, som man kommer in i ganska fort, säger Jonas Pilblad. Det gäller att anpassa hur man riktar ljuset. Om man springer på knixiga stigar och är osäker på löptekniken får man börja med att rikta ljuset nedåt, för att se var man sätter fötterna. Sedan kan man i takt med att man blir lite mer van, höja ljuskäglan något för att få en bättre överblick.

Jonas Pilblad menar också att löpning med pannlampa dessutom kan vara ett bra sätt att hitta nya stigar – ibland till och med bättre än i dagsljus.

- På natten kan man springa utanför spåret, och om man tappar bort sig kan man alltid se lamporna från elljusen och orientera sig tillbaka till dem. Men om du ger dig ut på småstigar dagtid och tappar bort dig i skogen så är det betydligt svårare att förstå var de markerade spåren går, säger Jonas Pilblad.

Att testa pannlampslöpning för första gången kan ske på flera sätt. Många orienteringsklubbar tränar med pannlampa under vinterhalvåret, precis som flera andra av Göteborgs löpargrupper. Föredrar man att i stället springa på egen hand är det bara att skaffa sig en lampa och ge sig ut – men börja försiktigt.

- Utmaningen är att vänja sig vid underlaget. För många är det svårt att springa i skogen överlag, att göra det med pannlampa är så klart ännu svårare. Men om man börjar enkelt och sedan gradvis ökar svårighetsgraden är inte lampan något som begränsar, säger Jonas Pilblad, och fortsätter:

- Ett bra sätt att lära känna sin utrustning är att ta ett befintligt spår, som till exempel milbanan i Skatås och följa det med sin pannlampa. När man känner att man har det under kontroll kan man ge sig ut på de större stigarna, och sedan jobba sig ner mot mindre och mindre stigar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.