Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sofia Heyer Stensby har tappat rejält i vikt och kommit igång ordentligt med sin träning. Om precis ett halvår räknar hon med att stå på startlinjen när Göteborgsvarvet avgörs.

Sofia på väg mot sina drömmars mål

Efter en överviktsoperation har Sofia Heyer Stensby tappat 75 kilo. I maj går en av en hennes stora drömmar i uppfyllelse när hon springer Göteborgsvarvet för första gången.

 

 

 

 

Sofia Heyer Stensby har alltid velat springa. Men det har länge varit svårt. 
Större delen av sitt liv har hon varit överviktig, och när hon började må dåligt fastnade hon i en tröstätningsproblematik som gjorde att övervikten eskalerade. 
Men för ett år sedan fick hennes liv en vändning. Då gjorde hon en överviktsoperation, och sedan dess har hon rasat i vikt. 
– Operationen har betytt en sådan nystart för mig. I den perfekta av världar behöver ju ingen en operation för att ta hand om sig själv, men jag hade inte klarat att göra det här på egen hand, säger hon, och fortsätter:
– Viktnedgången har inneburit en sådan resa för mig. Jag har fått en helt annan förståelse och känsla för vad kroppen klarar av.

Om ett halvår räknar Sofia Heyer Stensby med att stå på Göteborgsvarvets startlinje. Bild: Anders Hofgren
Om ett halvår räknar Sofia Heyer Stensby med att stå på Göteborgsvarvets startlinje. Bild: Anders Hofgren

Inför operationen fick Sofia gå på en lågkaloridiet, som gjorde att hon tappade 20 kilo på nio veckor. 
Därefter har hon tappat ytterligare 50 kilo, vilket har varit en direkt förutsättning för att hon ska kunna springa.
– Jag tränade tidigare, men bara till en viss punkt. När jag vägde så mycket som jag gjorde var det inte roligt att springa längre. Jag var livrädd för att ramla, av rädsla för att inte komma upp igen, säger hon, och fortsätter:
– Men i somras började jag springa igen och jag gillar det så mycket. Löpning är en så fantastisk motionsform, som ger så mycket. Hela semestern kände jag mig pigg och jag ville ut i stället för att ligga och ta det lugnt.

Sofias morbror är triathlet och ger henne varje söndag ett träningsprogram för den kommande veckan. 
Målet är att hon i maj ska springa Göteborgsvarvet för första gången.
– Just nu känns det faktiskt inte så långt borta ändå. För min del handlar det verkligen inte om att klara det på någon viss tid. Jag ser det snarare som en tvåmålsgrej. Det första målet är att komma till start. Det andra målet är att komma i mål och känna den enorma stoltheten över att ha klarat det.

Sofia är bra igång med sin uppbyggnadsträning nu. Bild: Anders Hofgren
Sofia är bra igång med sin uppbyggnadsträning nu. Bild: Anders Hofgren

I helgen är det exakt ett halvår kvar till Göteborgsvarvet. Därmed har Sofia och alla andra fortfarande god tid på sig att komma i form.
Så här kommer lite goda råd för alla som tänker stå på startlinjen 20 maj.
Samtidigt är det inte en dag för sent att börja. Så här gör du.
"Det är aldrig för sent att börja träna", heter det ibland. Det är helt sant, men vad som är lika sant är att det heller aldrig är för tidigt. Och just nu, med sex månader kvar till start, är ett ypperligt tillfälle att börja träna för den som vill springa de dryga 21 kilometerna runt Göteborg. Och exakt hur man ska träna varierar lite beroende på vad man har för bakgrund.  

Exakt ett halvår kvar till Göteborgsvarvet 2017. Bild: Carl Sandin
Exakt ett halvår kvar till Göteborgsvarvet 2017. Bild: Carl Sandin

Personliga tränaren Moa Kardemark menar att det finns en rad olika typer av personer som springer Göteborgsvarvet. En av dem är veteranerna, som sprungit i många år och ännu inte har några planer på att sluta. En annan är personer som tränar på gym under vinterhalvåret men gärna snörar på sig löpskorna så snart vårsolen tittar fram. Båda dessa grupper har en gedigen träningsbakgrund, vilket gör att de förhållandevis lätt brukar kunna ta sig an en halvmara. Men det finns också två grupper som bör vara lite mer varsamma.
– Den ena är joggaren, en person som kanske springer mellan en och tre gånger i veckan. Joggaren tränar regelbundet men det är inga långa rundor, det handlar snarare om att rensa huvudet och få en skön stund av rörelse efter jobbet, säger Moa Kardemark, och fortsätter:
– Den andra är nybörjaren. Nybörjaren kännetecknas av att den inte tränat så mycket i livet, men plötsligt blir den dundertaggad på att springa Göteborgsvarvet. Nybörjaren tränar plötsligt jättemycket, men kroppen har inte tillräcklig träningsgrund för detta. Kroppen är inte redo och nybörjaren drar därför på sig skador. Det gör att Göteborgsvarvet riskerar att bli både jobbigt och smärtsamt. 

Både nybörjaren och joggaren behöver bygga upp en stomme av grundträning för att bli redo för halvmaran. Här ligger fokus på att bygga upp en rutin som gör att träningen passar in i det övriga livspusslet, och med sex månader kvar till loppet rekommenderar Moa Nilsson ett träningsupplägg baserat på tre löppass i veckan. Och de tre passen ska vara varierade.
– Det absolut bästa är om passen ser så olika ut så möjligt. Det gäller både i distans och fart, men också i underlag och kupering. Kroppen mår väldigt bra av variation.
Stommen i träningsveckan bör vara långpasset, det pass som ska göra kroppen redo för att vara igång en längre tid.
– Har man sprungit mycket inför Göteborgsvarvet, men slarvat med de längre passen, kommer man känna av det i slutet av loppet. Man kanske inte skadar sig, men man blir väldigt trött och kroppen kan göra ont på ett sätt som man inte alls är van vid, säger Moa Kardemark och fortsätter:
– Långpasset bör ha fokus på tid snarare än distans, man kan försöka att gradvis öka med 5-10 minuter per vecka. Passen ska också gå i ett så pass lugnt tempo att man kan prata obehindrat med en vän medan man springer. Det är heller inga problem att gå en bit under passet om det är vad man behöver för att kunna fortsätta.

...och bena blir fulla med spring. Bild: Elisabeth Alvenby
...och bena blir fulla med spring. Bild: Elisabeth Alvenby

När ett pass i veckan är långt och mycket lugnt bör resterande två pass innehålla inslag av högre hastighet, menar Moa. Ett av de två passen kan vara ett så kallat fartlekspass, där man som löpare varierar hastigheten och intensiteten. 
– Man kan ta i lite mer när det är jobbigare, till exempel en uppförsbacke eller motvind, och så tar man det lugnare utför. Då blir det inslag av naturliga intervaller i passet. Som nybörjare är det dock viktigt att hålla igen utför, eftersom varje steg där sliter på kroppen och då är det lätt att skada sig.
Det tredje passet i veckan ska ha en tydlig backprofil, tycker Moa Kardemark. Backpassen är nämligen ett bra sätt att bygga styrka och kondition på en och samma gång.
– Med ett halvår kvar till loppet får det gärna vara i anslutning till långa, flacka backar där man som löpare får jobba under lite längre tid. Här kan man till exempel springa uppför och småjogga ner igen. I botten av backen gör man lite utfall och jämfotahopp uppför en trappa, innan man springer uppför backen igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.