Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Att promenera så lite som 20 minuter om dygnet kan sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 30 procent.

Så promenerar du dig i form

Promenaden är kanske vår mest populära motionsform. Och det är inte svårt att förstå varför. Hälsofördelarna är enorma samtidigt som det är helt gratis. Promenera mera!

Att det är bra att röra på sig är inte direkt någon nyhet. Motion har en snudd på oändlig rad fördelar, bland annat gör den oss piggare, effektivare och gladare. Och det behöver inte vara särskilt svårt att få till. Något så enkelt som vanliga promenader kan nämligen göra underverk för hälsan. 

Att promenera så lite som 20 minuter om dagen kan sänka risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 30 procent. Dessutom minskar promenader sötsuget, motverkar fetmagener och minskar risken för bröstcancer. Som en bonus blir immunförsvaret starkare, du sover bättre och får en rappare hjärna.
Promenaden är alltså en fantastisk hälsoboost.
Dessutom är det med största sannolikhet den minst komplicerade träningsformen som finns. Här behöver man inte tänka på intervaller, tempon eller återhämtning. Tvärtom, är promenad hur enkelt som helst: Ta på dig ett par skor – eller gå barfota – och sen är du igång. 

Däremot kan man tänka på var man går. Väldigt många av oss har nämligen en standardrunda som vi tar till när vi ska gå på promenad.
– Jag tror att det är ett väldigt vanligt beteende. Vi går den rundan vi är vana vid och tänker inte på att det finns något annat att upptäcka runt hörnet, säger Anders Hilmersson, författare till bästsäljaren Göteborgarnas promenadguide.

Det var av precis den anledningen som Anders Hilmersson bestämde sig för att skriva boken, som sålt i 40 000 exemplar. Han var trött på sina vanliga rundor och ville hitta nya.
– Jag började försiktigt med att försöka hitta nya ställen för egen skull, säger Anders Hilmersson. Men snart kände jag mig som en upptäcksresande och blev nästan besatt av att hitta nya ställen. Min mission blev att upptäcka nya sidor av Göteborg. Och jag insåg snart att jag måste göra en bok om det, för det är nog fler än jag som känner samma sak.
Det blev inte bara en bok. Längs vägen upptäckte Anders Hilmersson så mycket saker att det också blev en Göteborgarnas guide till södra skärgården och en Göteborgarnas guide till norra skärgården. Dessutom har den ursprungliga promenadguiden vuxit rejält. Första utgåvan av boken innehöll tips på 70 olika promenader. I den senaste utgåvan har Anders Hilmersson utökat den till 123 olika rundor. 
– Jag vill påstå att Göteborg är unikt bra för promenader. Jämför man Göteborg med en storstad på kontinenten, typ Bryssel, så är det som natt och dag. Vi har helt andra förutsättningar, som är mycket bättre, säger Anders Hilmersson, och fortsätter:
– Vi har stränderna och vi har skogarna. Vi har vattenlederna, utsiktsplatserna och insjöarna. Men framförallt har vi en skärgård som är alldeles fantastisk.

Anders Hilmersson är också ute och pratar om promenader med jämna mellanrum. I sina föreläsningar har han två mantran. Det första är att det häftigaste man kan göra är att gå längs vatten.
– Vi har så många fina vatten i Göteborgsområdet. Ta bara de underbara vandringarna längs Säveån och Lärjeån, eller någon av alla fina småsjöar, typ Horsickan i Mölndal. Det är jättefina platser, säger Anders Hilmersson.

Hans andra mantra är av annan karaktär. Det lyder: Upptäck Hisingen.
– Det är ju faktiskt så att vi som bor på den södra sidan älven, vi åker aldrig över till Hisingen. Och det är tråkigt på många vis. Men på Hisingen finns det fantastiska promenader. Inte minst den stora Hisingsparken, som är Göteborgs största park. Alla tror att Slottsskogen är den största, men så är det inte.

Han brukar dra en skiljelinje mellan promenad och vandring, där det första är enkelt och snabbt att utföra, medan det senare tar fler timmar och kräver mer förberedelser. En bra promenad ska ta en eller några få timmar och därmed vara lätt att få till.
– Jag vill minska motståndet till att komma ut. När jag har valt ut promenaderna i min bok har jag försökt hålla det till att det ska vara promenader som ligger nära, som man snabbt och enkelt kan ta sig till, säger Anders Hilmersson, och fortsätter:
– All vetenskap säger att en timme om dagen räcker otroligt långt för att hålla dig i form. Själv är jag ute väldigt mycket, speciellt under sommarhalvåret. Då är jag ute nästan varje dag.
Anders Hilmersson gillar inte att rangordna sina favoritpromenader, men pressar man honom lite finns det några stråk som ligger honom extra varmt om hjärtat. Till exempel att promenera på ön Hyppeln i Göteborgs norra skärgård.
– Det är helt fantastiskt där, säger Anders Hilmersson. Det går att promenera runt hela ön och det tar ungefär en timme vilket är precis lagom. När man kommer till utsidan av Hyppeln har man 180 graders havshorisont och oändligt med frisk luft. Man har med sig lite fika och sätter sig på en klippa för att njuta. Då leker livet.
Han slår också gärna ett slag för centrala promenader. Trädgårdsföreningen är ett promenadstråk som är både centralt beläget och naturskönt. Likaså det enorma naturreservatet Änggårdsbergen.
– Änggårdsbergen är fantastiskt, det är svårt att komma ifrån, säger Anders Hilmersson. Det finns så många stigar och vägar där. Det är så vackert också, med alla småsjöarna. Dessutom är det väldigt kuperat. Änggårdsbergen är lite spännande och dramatiskt på något vis.

En annan favorit för Anders Hilmersson är det promenadstråk som går längs Lärjeån. 
Längsmed ån går en 7,5 kilometer lång vandringsled från Angered till Lärjeholm, som dessutom har en rad avstickare i form av mindre slingor och ridvägar. 
 – Lärjeån är en spännande plats på många vis. Det är som en djungel verkligen, vilt och orört. Det ligger fallna träd nere i ån, vilket ger en spännande atmosfär, säger Anders Hilmersson, och fortsätter:
– Om man går längs Lärjeån tycker jag att man bara ska gå och lyssna på naturen, höra ljuden från alla fåglar och träd, höra hur vattnet brusar. Det är en magnifik promenad.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.