Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Så minskar du barnens skärmtid

Hur mycket skärmtid är lagom för ditt barn? Rekommendationerna varierar beroende på vem du frågar. Här får du några tips om hur du kan återta kontrollen för barnens tid framför skärmarna.

Ipaden åker fram direkt efter skolan, tv:n är på i bakgrunden och efter middagen blir det några timmars sträcktittande på Netflix. Känns det igen?

Många föräldrar upplever att det är svårt att ta kontroll över barnens skärmtid och väljer hellre att backa än att ta konflikten som oftast följer när barnens skärmkonsumtion ifrågasätts.

Ambitionen finns där men inte tålamodet. Dagen efter ser det likadant ut igen.

Tidigare rekommenderade amerikanska barnläkarföreningen att barn under två år inte skulle tillbringa någon tid vid skärmar över huvud taget, och för barn mellan tre och sju år gällde två timmar per dag. I dag pratar man mindre om timmar och mer om att skärmtiden inte ska få ta tid från andra aktiviteter i barnens liv.

Så gör IT-miljardärerna

Det kan vara värdefullt att hämta inspiration ifrån några av världens mest framgångsrika IT-människor och hur de hanterar barnens skärmtid.

I en intervju med brittiska The Daily Mirror nyligen berättar Microsoft-grundaren Bill Gates att hans två barn inte fick någon egen mobiltelefon förrän de fyllt 14. Inga mobiltelefoner fick någonsin vara i närheten av middagsbordet.

– Vi brukade ofta bestämma en tid från när det inte längre var tillåtet att sitta vid en skärm och i deras fall underlättade det för att få dem i säng i vettig tid, berättar han för tidningen.

Apple-grundaren Steve Jobs hade en liknande syn på barn och teknik. I samband med lanseringen av den första Ipad-modellen fick han frågan om hans egna barn gillade surfplattan. Svaret förvånade New York Times reporter.

– De har inte använt den. Vi begränsar hur mycket teknologi våra barn får använda hemma, sade Jobs i intervjun.

De flesta verkar vara överens om att det är bra med regler, och oavsett om man väljer fasta timmar eller bara tillåter skärmar när det finns tid över så kan man vinna mycket på att vara  konsekvent och ha ett schema.

Apropå det så erbjuder amerikanska sajten Healthychildren ett sätt att enkelt sätta ihop ett schema där man först lägger in alla viktiga saker som mat, läxor, träning och så vidare. Tiden som blir över är potentiell skärmtid. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.