Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Reformer  – modern pilates med redskap

Pilates är en träningsform som brottas med många fördomar. Samtidigt är det ett sätt att träna som innefattar snudd på oändliga möjligheter. Den här veckan har GP testat Reformer, som enkelt beskrivet är en modern – och effektiv – variant av pilatesträning.

 

 

Pilates är en sådan där träningsform som de flesta av oss hört talas om, men kanske inte riktigt vet vad det är – och således kan en ordentlig introduktion vara på sin plats.
Träningsformen pilates har fått sitt namn från dess grundare Joseph Pilates, som föddes i Tyskland i slutet av 1800-talet. 

Joseph Pilates led bland annat av såväl astma som reumatism, och i ett försök att tackla sina sjukdomar började han fokusera allt mer på sin träning. Han tränade allt ifrån yoga och rörlighetsövningar till styrkeövningar och noterade längs vägen vilka övningar som hans kropp mådde bra av. Övningarna sammanfattades i en övningsbank.
Man kan säga att pilates är den övningsbank som Joseph Pilates skapade, och som innehåller 500 olika grundövningar, men övningarna kan göras i oändligt många variationer. Pilates handlar om att träna så att man kan använda kroppen på bästa sätt. Målet med pilatesträning är att få en kropp som är lika stark som den är rörlig, säger Linda Ahlgren.

Hon driver träningsanläggningen Pilates Complete vid Skanstorget i Göteborg, som erbjuder pilatesträning i alla tänkbara former. Hon berättar att en av de stora utmaningarna för hennes träningsanläggning är att bemöta olika fördomar som finns om pilates som träningsform.
– Vi möter framförallt många som tror att pilates är ett slags husmorsgymnastik, där man bara ligger ner och andas. Det är vår första och största fördom. Men det är också vanligt att människor tror att pilates bara tränas med uppblåsbara bollar, säger Linda Ahlgren, och fortsätter:
– Och, jo, vi tränar med bollen, och den brukar kallas pilatesboll. Men den är bara ett redskap av många, och pilates är en träningsform som är riktigt utmanande såväl fysiskt som psykiskt.

GP:s reporter Magnus Carlsson får slita på jobbet. Bild: Anders Hofgren
GP:s reporter Magnus Carlsson får slita på jobbet. Bild: Anders Hofgren

Enligt Linda Ahlgren är de flesta människor i behov av pilatesträning, men extra stort är behovet hos människor som annars tränar väldigt ensidigt:
– Det spelar inte så stor roll om det är att man bara springer eller att man tränat väldigt mycket på gym, för om man bara tränar en sak har pilatesträningen mycket att ge för att skapa balans och rörlighet i kroppen.
Pilates kan alltså tränas på en rad olika sätt, och ett av de mer moderna är att använda en så kallad reformer, vilket jag bestämt mig för att göra den här dagen. 
Själva reformern är i grund och botten svår att beskriva, och för den som inte vet hur den fungerar är den troligen lätt att missta för ett tortyrredskap. 

Reformern är ett slags släde som utövaren kan stå eller ligga på, och sedan kan släden skjutas eller dras i olika riktningar beroende på vad man vill göra för övning. Motståndet i släden styrs av några fjädrar, där man enkelt kan ändra motståndet beroende på hur stark man är.
– Reformern är bra för att man då kan anpassa övningarna så att alla kan göra alla övningar, säger Linda Ahlgren. Den som inte orkar stå i en planka på golvet kanske orkar det i maskinen, och den som är urstark och vill bygga lite extra axelstyrka kan i stället göra övningen jobbigare. Dessutom är det ett bra sätt att träna rörlighet, då man ofta kan komma längre ut i sina lägen.

Jag får pröva en rad olika övningar i reformern, till en början ganska enkla sådana där jag använder benen för att skjuta iväg kroppen, vilket är ett bra sätt att aktivera de stora benmusklerna. 
Snart blir det också betydligt tuffare. Jag får göra en så kallad superman, där jag står på alla fyra, för att sedan glida bakåt med underkroppen och fånga upp överkroppen i en rak, plankaktig position. Plötsligt får coremusklerna jobba ordentligt, och det där som nyss såg så fridfullt ut är plötsligt väldigt jobbigt. Min kulmen nås när jag står med ett ben på den fasta delen av reformern och glider bakåt med det andra. Det drar gott i såväl höftböjare som lårmuskler när jag glider bakåt och – åtminstone i teorin – närmar mig en spagatliknande position.

Snart har Linda gått igenom hela kroppen på mig med olika övningar och jag börjar faktiskt bli ganska trött i kroppen på ett härligt sätt. 
Det är alltid svårt att utvärdera en träningsform efter att bara ha prövat en gång, men på vägen ut träffar jag Mikael Jönsson, som är en flitig pilatesutövare sedan många år.
– För mig är reformer den träningsform som ger mig absolut mest, den skapar en typ av rörelser som hela tiden är jobbiga åt båda hållen säger Mikael. Den är komplex och gör att jag får jättebra träning får både styrka och balans, och min rörlighet har blivit markant bättre.

Mikael har ett förflutet inom elitidrotten och har tidigare spelat fotboll på hög nivå. I dag ligger hans träningsfokus på pilates, och han menar att han nu är i bättre form än någonsin tidigare.
– Jag tycker det är intressant att fundera över hur man definierar begreppet vältränad. Vad innebär det egentligen? Är man vältränad när man kan lyfta 80 kilo i bänkpress, eller är man vältränad när man kan böja sig ner och knyta skorna utan att lyfta upp dem mot något? För mig är svaret enkelt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.