Receptet som fick Ann-Maris smärtor att försvinna

ANNONS
|

Att Ann-Mari Strand kan njuta av vårsolen utanför sitt lilla radhus i Lerum tackar hon vårdcentralen i Högsbo för. Det var där hon fick sitt FaR för fem år sedan, när det upptäcktes att hon hade högt blodtryck.

– Jag hade även artros i knäna och väldigt svårt att gå i trappor. På den tiden bodde jag i en lägenhet på första våningen i Göteborg, berättar hon.

Hade någon några år tidigare sagt att hon skulle gå på gym hade hon nästan skrattat ihjäl sig. Ann-Mari hade alla fördomar som fanns mot styrketräning, berättar hon.

– För mig var gym ett ställe som besöktes av muskelknuttar som gick på otillåtna preparat, säger hon och garvar stort vid minnet.

ANNONS

Fysioterapeuten på Slottsskogsvallens träningsanläggning, dit hon vände sig med sitt recept på fysisk aktivitet, fick henne däremot på andra tankar. Efter ett långt samtal om Ann-Maris livssituation, var hon beredd att testa några maskiner i gymmet.

– Det fantastiska var att han såg hela mig, inte bara mina fysiska besvär. Vi pratade om mina intressen och vad jag önskade mig av livet, berättar hon.

Redan efter bara en månad med nya träningsvanor fick Ann-Mari sin belöning. Under en bussresa till Wien med en väninna upptäckte hon att hon orkade. Hon kunde gå en hel dag, besöka museer och kaféer utan att kroppen protesterade med smärta.

– Sedan dess är jag fast. Nu har det blivit en vana att gå till gymmet någon gång i veckan och cykla både inomhus, på motionscykeln, och utomhus, säger hon.

I takt med att rörligheten och styrkan i kroppen har ökat, har Ann-Mari Strand även blivit modigare. Tidigare hade hon hade aldrig vågat köpa ett radhus själv, med allt arbete det innebär. Nu är hon varken rädd för att måla om väggarna eller ta hand om trädgårdsplätten inför sommaren. Dessutom har hon börjat sjunga i kör.

– Jag medicinerar fortfarande mot mitt höga blodtryck. Men jag har fått sådan energikick av träningen att det har varit helt livsavgörande, säger hon.

ANNONS

Motion på recept

Det handlar inte om att springa Göteborgsvarvet. Utan om små förändringar som kan vara livsavgörande. Tre av fyra patienter som får fysisk aktivitet utskrivet på recept, FaR, börjar röra på sig mer i vardagen.

Patienterna gick ner i vikt, blodtrycket sjönk och blodfetter och blodsocker i kroppen normaliserades. Dessutom ökade upplevelsen av den egna livskvaliteten. På sex månader hade FaR-patienterna förbättrat sin hälsa på flera plan.

För de flesta handlade det om att ta några promenader i veckan.

– Hemligheten är att hitta en fysisk aktivitet som passar den enskilde individen. Och promenader kan vara ett väldigt bra sätt att komma igång, säger Stefan Lundqvist som är fysioterapeut och metodutvecklare på FaR-teamet i centrala och västra Göteborg, samt doktorand vid Göteborgs Universitet.

Stefan Lundqvist är en av forskarna bakom en ny studie som har följt 444 patienter som under en sexmånadersperiod fick fysisk aktivitet utskrivet på recept. Samtliga deltagare hade någon form av livsstilssjukdom och ingen av dem var fysiskt aktiv när kartläggningen påbörjades.

– Förändringen var markant. Majoriteten av patienterna som ökade sin fysiska aktivitetsnivå mådde bättre, både fysiskt och psykiskt, konstaterar Stefan Lundqvist.

Sedan 2001 har det varit möjligt för alla legitimerade vårdgivare att skriva ut fysisk aktivitet på recept. Med ett FaR kan patienten få hjälp att komma igång, antingen på egen hand eller på en FaR-stödjande mottagning.

ANNONS

Receptet gör det också möjligt att motionera på olika friskvårdsanläggningar till ett rabatterat pris. Det viktigaste är att aktiviteten är individuellt anpassad, skriftligt ordinerad och att behandlingen följs upp över tid.

Fram till för ett par år sedan fanns en ekonomisk ersättning för att vårdgivare inom primärvården skulle skriva ut FaR till sina patienter. Men när ersättningen till vårdcentralerna togs bort i januari 2016 sjönk antalet förskrivningar till nästan en tredjedel.

– 2015 skrevs det ut omkring 30 000 FaR på vårdcentralerna i Västra Götalandsregionen. Året därpå var siffran nere i 13 000, berättar Åse Blomqvist, tillförordnad enhetschef, FaR-teamet centrala och västra Göteborg.

Det finns stort vetenskapligt stöd för att det alltid är bra att röra på kroppen, nästan oavsett i vilket skick den är. Både fysisk och psykisk ohälsa kan förbättras och åldrandet bromsas med regelbunden fysisk aktivitet. Men trots att de flesta känner till att det är så här kan det vara svårt att ta det första steget. Ett FaR från till exempel en läkare eller sjuksköterska kan vara just vad som triggar motivationen.

– En del kanske aldrig har varit fysiskt aktiva förut, inte ens varit med i skolgymnastiken. Då kan steget till att besöka ett gym på egen hand vara väldigt stort, menar Stefan Lundqvist.

ANNONS

Med ett recept på fysisk aktivitet i handen öppnar sig andra möjligheter. Det finns till exempel flera olika FaR-team i Göteborg som erbjuder stöd av fysioterapeuter för att patienten ska kunna lägga upp en långsiktig plan. De flesta av mottagningarna är knutna till en träningsanläggning med simhall, motionsspår eller gym som kan utnyttjas under behandlingstiden. Tillsammans med en fysioterapeut går patienten igenom hur vardagslivet ser ut, vilka intressen som finns och vilka tidigare erfarenheter av träning hen har.

– Ibland kommer vi fram till att patienten kan sköta sin fysiska aktivitet på egen hand, ibland kan det behövas flera besök och stödåtgärder, säger Åse Blomqvist.

Följsamheten vid fysisk aktivitet på recept är förvånansvärt god. Det är lika vanligt att följa sitt FaR som att ta de läkemedel som läkarna ordinerar för långvariga sjukdomar. Omkring hälften av alla patienter gör som de blir rekommenderade – oavsett om det handlar om mediciner eller motion.

– När patienter har fått frågan vad de föredrar, fysisk aktivitet eller läkemedel, svarar 85 procent att de föredrar fysisk aktivitet. De flesta människor vill inte äta piller om de kan undvika det, säger Stefan Lundqvist.

Tips för att komma igång

  1. Minska stillasittandet.
  2. Arbeta i trädgården.
  3. Lek med barn eller barnbarn.
  4. Stå upp när du jobbar.
  5. Ta trappan i stället för hissen.
  6. Kliv av bussen tidigare.
  7. Ta cykeln istället för bilen.

God hälsa

Minst 150 minuter måttligt ansträngande fysisk aktivitet i veckan är grunden för god hälsa, enligt WHO. Rekommendationen motsvarar till exempel fem raska 30-minuterspromenader, eller minst 75 minuter kraftigt ansträngande fysisk aktivitet, som löpning eller gympa.

Dessutom bör muskelstyrkan tränas minst två gånger i veckan.

Källa: Fysisk aktivitet som medicinsk behandling, Västra Götalandsregionen

ANNONS