Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Perfekt motionsform för alla åldrar

Det är fullt till sista sadeln i Friskis & Svettis spinningsal. Motionspasset ”Soft” är lite lugnare än de övriga och cyklisternas medelålder är ganska hög. Men det betyder inte att någon ligger på latsidan.

De roterande hjulen på cyklarna ger ifrån sig susande ljud när de snurrar i takt till musiken. 
Några av deltagarna gnolar med i refrängen när Anna Book klämmer i med Samba Sambero från Melodifestivalen 2007. Från podiet längst fram i rummet manar spinningledaren Gert Uusman på.
– Bravo! Snyggt jobbat.

Fast egentligen ser han inte så mycket av vad motionärerna gör på sina cyklar. Spinning kan variera från cykling utan motstånd alls till att musklerna bränner av de tröga tramporna. Var och en bestämmer själv hur tungt träningspasset ska bli genom att skruva på ett reglage på sin cykel.
– Just därför är spinning perfekt motion för alla åldrar. Man tar i så mycket som dagsformen tillåter, säger Gert Uusman.

Gert Uusman leder tre träningspass i veckan. Bild: Nicklas Elmrin
Gert Uusman leder tre träningspass i veckan. Bild: Nicklas Elmrin

Själv kör han tre pass i veckan som ledare för spinning, jympa och stationsträning. Samtliga träningsformer har underrubriken Soft, vilket ska garantera att träningen är något mjukare och lugnare än under de övriga passen i Friskis och Svettis utbud. Jympan har mindre spring och hopp och musiken en lägre volym. 
– När jag började som träningsledare i början av 2002 fanns det anpassad träning för seniorer. Den har ersatts av de här förmiddagspassen där alla är välkomna, säger Gert Uusman.

Softpassen är bra för den som aldrig har tränat tidigare och särskilt spinning är skonsamt för dåliga knän. Att cykla är dessutom en perfekt träning för hjärta och lungor, hävdar träningsledaren.
– Om man har ont i ryggen är det bara att anpassa höjden på styret, så det funkar också utan problem.
Elisabeth Larsson och Maj-Lis Grenabo är gamla kollegor och har tränat ihop under flera år. När motivationen tryter peppar de varandra så att komma de kommer iväg. 
– Vi kör jympa soft för smidighetens skull och spinning för konditionen. Sen fikar vi alltid efteråt, säger Elisabeth Larsson.

Seniorerna är en betydelsefull kundgrupp för motionsanläggningarna. Därför erbjuder majoriteten av gymmen både reducerat pris och särskilt anpassade träningspass.
Ju äldre vi blir, desto fler nyårsaftnar har vi varit med om. Och säg den som inte har tänkt tanken någon gång – att ett nytt år ska innebära nya goda vanor? Ett typiskt löfte till sig själv är att äntligen komma igång med träningen.

För träningsanläggningarna är januari en viktig månad. Då knyter de till sig nya medlemmar och många lockar med gratis prova på-träning och generösa erbjudanden. Ett viktigt marknadssegment är 65-plussarna som ofta har möjlighet att fylla upp motionshallarna under förmiddagarna då det annars kan vara glest med andra besökare. 
– Vi uppskattar verkligen seniorerna som är en väldigt trevlig målgrupp, menar Magnus Gårdmark som är platschef på Sats i Valhalla.

Att den sociala biten är en viktig ingrediens för kundgruppen har kedjorna Sats och Nordic Wellness tagit fasta på. Därför erbjuder de ofta frukost eller kaffe i samband med seniorpassen. Många går och tränar tillsammans med en vän och ett trevligt umgänge vid fikabordet efter ansträngningen kan vara precis vad som behövs för att komma iväg. 
Men det är inte kaffet som bidragit till att seniorerna är en växande grupp i motionshallarna. 

De flesta vet vilken positiv inverkan träning har på kroppen och hjärnan, och de går helhjärtat in för motionen. Något som uppskattas särskilt mycket av arrangörerna.
– Jag skulle beskriva våra seniorer som de allra flitigaste medlemmarna i vår sportclub. Många av dem är här och kör fyra-fem dagar i veckan, säger Joel Wästgårds, sportchef på Sankt Jörgen park på Hisingen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.