Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Ny teknik ger snabbare cancerutredningar på Sahlgrenska

Med ny teknik kan nu Sahlgrenska hitta rätt behandling till cancerpatienter mycket snabbare. Dessutom kan patienterna till viss del slippa plågsam cellgiftsbehandling. – I de bästa av världar kan man korta ner utredningstiden med en månad, säger Fredrik Enlund, genetisk samordnare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Västra Götalandsregionen har investerat 25 miljoner kronor under perioden 2016-2017 i teknik som kallas ”Next Generation Sequencing” (NGS). Den gör det möjligt att studera alla människans gener samtidigt.

– Det här är väldigt mycket framtidens teknik för bland annat cancerbehandling, säger Fredrik Enlund.

Han fortsätter:

– Ett exempel är lungcancer som egentligen är omkring 50 olika sjukdomar och det gäller för oss att reda ut vilken av sjukdomarna patienten har. Nu kan vi skicka ett resultat från laboratoriet till läkaren, som då kan ha en målstyrd behandling som passar för just den typen. För bara fem år sedan behandlade vi alla typerna ganska likadant.

Får patienter att må markant bättre

Standardbehandlingen för många cancertyper är sedan länge kirurgi eller cellgifter och strålning. Den nya behandlingen är mycket mer specifik och går in och stänger av vissa celler i kroppen. Läkemedelsindustrin har utvecklat målstyrda mediciner som kan användas när NGS-tekniken har identifierat de gener som ska behandlas. Det är dock bara för patienter med vissa genförändringar som medicinerna fungerar.

– Preparaten botar tyvärr inte patienterna men får dem att må markant bättre, säger Fredrik Enlund.

Rent praktiskt behövs i vissa fall bara ett vanligt blodprov som skickas till ett laboratorium. För tumörsjukdomar behövs en bit tumörvävnad till analysen. Ett prov som i dagsläget görs på all misstänkt cancer.

– Det som kanske tog tre-fyra veckor innan kan man nu få svar på efter en vecka i stället, säger Lars Ny, onkolog på Sahlgrenska.

LÄS ÄVEN: Yvonne väntade sju veckor – fick nytt cancerbesked

Kan korta utredningstiden med en månad

Genom att studera förändringar i flera gener samtidigt kan man snabbare hitta effektivare behandlingar. Innan handlade det mer om kvalificerade gissningar när man utredde vilken mutation cancern hos en patient hade.

– I de bästa av världar kan man korta ner utredningstiden med en månad, om man tar vävnadsprovet fort. Man måste fortfarande först till vårdcentralen och sedan till sjukhuset för provtagning. Men därefter kan man snabba på analyserna riktigt ordentligt, säger Fredrik Enlund.

Utreder barn med okända sjukdomar

Det är inte bara inom cancervården som NGS-tekniken har blivit användbar. Den är även utmärkt för att utreda barn som föds med okända sjukdomar. På mindre än 48 timmar kan man titta på alla människans gener samtidigt.

Ett annat användningsområde är inom mikrobiologin. Tekniken kan säga exakt vilket virus eller vilken bakterie en patient har smittats med.

– Då kan man säga att "Det är ingen idé att du provar den här antibiotikan, men du kan ta den här", säger Fredrik Enlund.

Vid organtransplantationer går det med NGS att se på förhand om immunförsvaret kommer svara bra mot det nya organet eller inte. Sådant var möjligt tidigare också, men inte på en lika förfinad nivå.

Framtidens medicin individstyrd

NGS-tekniken är redan igång och används på Sahlgrenska för syndrom- och cancerutredningar. I början av 2018 kommer tekniken även börja användas inom mikrobiologin för att utreda patienter med virus- och bakteriesjukdomar.

De flesta patienter som diagnostiseras med någon av de vanligare tumörtyperna inom Västra Götalandsregionen får komma på NGS-analys. Andra typer analyseras när läkaren anser att det skulle vara lämpligt med en målstyrd cancerbehandling. Kostnaden för en NGS-analys är några få procent av läkemedelskostnaden för en felbehandlad patient och anses därför både kostnads- och tidseffektiv.

– Vi får fler behandlingsalternativ. Om inte ett fungerar kan vi testa ett annat direkt. Inom cancervården kan vi jobba mer med det vi kallar precisionmedicin och mindre och mindre med användning av cellgifter, säger onkologen Lars Ny.

Även Fredrik Enlund ser stor potential för ytterligare användning av NGS inom sjukvården.

– Framtidens medicin kommer vara individstyrd och det här är en del av det. Man kan till exempel också se varför vissa patienter svarar bra mot psykofarmaka och andra inte. Orsaken kan då vara en enda muterad gen hos personen. Generna och våra individuella variationer blir viktiga för framtidens medicin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.