Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är Fettisdagen här

Du kanske tror att semmeldagen redan har passerat men det är faktiskt denna vecka den verkliga högtidsdagen infaller. Tisdagen 21 februari.

Redan under mellandagarna, alltså mellan jul och nyår, börjar ju en del konditorier och butiker sälja semlor. Men Fettisdagen, som högtidsdagen kallas då man enligt traditionen ska äta Fettisdagsbullar, infaller alltså först nu i februari.

Det är väl knappast någon överraskning att semlor inte är särskilt nyttigt. En normalstor semla innehåller 400-500 kalorier, ungefär som en lunch eller middag, och kalorierna kommer främst från fett, socker och andra snabba kolhydrater. Semlorna är i stort sett befriade från alla nyttiga näringsämnen, så om du inte vill gå upp i vikt är det klokt att äta så få Fettisdagsbullar som möjligt.

Att äta semlor av mindre modell kan vara ett sätt att fira semmeldagen. Det är ju oftast de första tuggorna som är godast, så en semla med samma omkrets som en femkrona kanske räcker?

Om du verkligen älskar semlor, välj ut ett bra tillfälle. Det är ditt eget val så lägg bort det dåliga samvetet, och njut när du äter semlan. Ät den långsamt och gör det till en riktigt mysig högtidsstund, så räcker det med en.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.