Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

MMA – ypperlig träningsform även för nybörjare

Få sporter har fått löpa lika mycket gatlopp i medierna som MMA. Men faktum är att det också är en ypperlig träningsform – även för nybörjare. GP har besökt en nybörjargrupp.

 

 

 

 

Inramningen är precis så som ens fördomar säger att den ska vara. Lokalen är ett rivningskontrakt som är en orgie i slitna stengolv och dunkel belysning. Men i den enorma träningssalen är allting precis tvärtemot vad man förväntar sig.
MMA, Mixed Martial Arts, är en mycket populär kampsport som samlar en rad olika kampsportstekniker. Det innebär att allt från strypningar till knän och sparkar är tillåtet på matcher, vilket också är anledningen till att MMA är en sport som ofta framställs som blodig, skoningslös och helt livsfarlig. 

I verkligheten ser det annorlunda ut. Hos klubben Gbg MMA finns inte ens en ring att fightas i. Och på den svarta mattan är stämningen på topp. Alla är glada och allting är väldigt långt från fullkontakt och knockout. I stället är det en stor grupp människor som till en början springer runt i salen och blandar kullerbyttor med rörlighetsövningar.
– För många kan det vara svårt att visualisera hur MMA-träning bedrivs. Men det är så här det brukar se ut. Man börjar med uppvärmning och rörlighetsträning, sedan går man över till att träna teknik innan man till slut kör lite mjukare sparring, säger Joakim Engberg. 
Han har själv varit professionell MMA-fighter och driver i dag klubben Gbg MMA, som lockar allt från elitfighters till nybörjare. När Puls är på besök är det nybörjarna som drillas under ett två timmar långt kvällspass.
– Vi ser ett ganska stadigt intresse för nybörjargrupperna, säger Joakim Engberg. Det brukar vara 50–60 stycken som kommer ner varje termin. Många har kanske provat andra kampsporter tidigare och fått upp intresset den vägen, men det kommer också många som inte provat kampsport över huvud taget. Det är jättekul.

Alexander "The Mauler" Gustafsson, svensk världsstjärna i MMA. Bild: Henrik Montgomery
Alexander "The Mauler" Gustafsson, svensk världsstjärna i MMA. Bild: Henrik Montgomery

MMA har fått extra mycket uppmärksamhet i svenska medier de senaste åren, då Alexander ”The Mauler” Gustafsson etablerat sig som en av världens bästa fighters. Joakim Engberg ser också en tydlig korrelation mellan "The Maulers" framgångar och intresset för nybörjar-MMA: Ju bättre det går för "The Mauler", desto fler vill börja träna MMA. Och Joakim Engberg slår gärna ett slag för MMA som träningsform, då han menar att det är en allsidig träning som passar de flesta.
– MMA är en extremt bra träningsform, som sätter igång alla kroppens energisystem. Du får både rörlighet och uthållighet, men också anaerob och aerob kondition. Man blir helt enkelt väldigt vältränad av MMA, vilket många märker när de kommer hit, säger han och fortsätter:
– Jag tror det är ett bra sätt att få människor att träna; att öva på en färdighet och få träningseffekten som en bonus ger ofta mer än att leta efter effekten i första hand och bestämma sin aktivitet utifrån det. Har man väl börjat bygga upp en färdighet är det också lättare att komma tillbaka efter ett uppehåll.

MMA är en sport och träningsform som brottas med många förutfattade meningar. En sådan är att MMA och andra hårda kampsporter i stor utsträckning lockar personer med kriminell bakgrund. Och så är det inte, försäkrar Joakim Engberg.
– Visst, helt osant har det kanske inte varit genom tiderna. Någonstans är det kanske de som fick upp intresset för MMA först, men det ser verkligen inte ut så hos oss. Vi har alla typer här, från små barn till 50-åriga gubbar, från alla samhällsklasser, säger han, och fortsätter: 
– I Sverige har vi varit väldigt progressiva och Svenska MMA-förbundet har gjort ett jättejobb för att styra upp allting. I dag är allting väldigt reglerat vilket är bra. Jag är själv med i en utbildningskommitté där vi utbildar instruktörer, för att det ska bli någon form av standard. Det är också en bra sak att tänka på om man vill testa att träna MMA, att kolla på förbundets hemsida om klubben har licensierade instruktörer.

Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

En annan förutfattad mening om MMA är att det är en sport som i grund och botten är livsfarlig. Många är de gånger som sporten debatterats i medierna, då många menar att det kan vara skadligt med upprepade smällar mot huvudet. 
– Det är klart att det kan vara en farlig sport på högre nivå, särskilt i det intensiva brottningsmomentet kan det vara lätt att skadas, säger Joakim Engberg, och fortsätter:
– På motionsnivå däremot är det nästan inga skador alls. Det förekommer blåmärken och någon stukning, men det är väldigt sällan det är något mer allvarligt än så.

Efter en lång uppvärmning och teknikträning börjar nybörjargruppen till slut sparras lite på mattan. 
MMA är uppbyggt kring en stående del där man boxas, sparkas och knäas samt en liggande del där man brottas och försöker koppla grepp som gör att motståndaren ger upp. 
Nu är det sistnämnda som är i fokus; kombattanterna brottas med varandra tills någon får ett strypgrepp eller ett armlås som gör att den andra måste klappa i mattan. Det hela är intensivt, men fortfarande utfört med glädje och på ett lekfullt sätt. Det är också på den här nivån som MMA-träningen stannar för de allra flesta: man vill sparras men inte tävla.
– Jag skulle säga att det är 50/50 från början, om man vill tävla eller inte, säger Joakim Engberg. Hälften kommer hit och vill in i ringen. Men av de 50 som vill tävla försvinner oftast 49 ganska snabbt. De flesta vill bara träna MMA för att det är så roligt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.