Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Junkell har beredskap var fjärde vecka i sin roll som deltidsbrandman. Nu förbereder hon sig inför strapatserna i skidspåren mellan Sälen och Mora där hon ska göra sin 21:a start i Öppet Spår.

Maria är redo att rycka ut – även i spåret

Bara tanken att åka ett Vasalopp kan för många kännas övermäktig. Att då köra Tjejvasan, två Öppet spår och själva Vasaloppet under samma vecka verkar snudd på omöjligt. Ändå är det just det Maria Junkell gjort – fem gånger.

Maria Junkell har alltid varit sportig och aktiv. Spelade fotboll som barn och har löptränat och cyklat mycket, men hon hade aldrig ägnat sig åt skidåkning på tävlingsnivå tidigare när hon anmälde sig till Vasaloppsveckan år 2000. För det var just så, Vasaloppsveckan, inte bara Vasaloppet.
– Jag hade hört att Göran Kropp gjort så och kört flera Vasalopp samma vecka och då tänkte jag att det kan väl jag med, säger Maria Junkell.
Lördag: Tjejvasan.
Söndag: Öppet spår.
Måndag: Öppet spår.
Söndag: Vasaloppet. 
Så såg schemat ut. En rejäl utmaning som sedan blev startskottet till en kärlek till längdskidåkningen som fortfarande håller i sig.
– Jag älskar att åka skidor för att det går att hålla på länge och kroppen blir så härligt trött efteråt. Jag älskar naturupplevelsen också. Jag lockas inte det minsta av att åka i en skidtunnel eller runt runt på ett kort konstsnöspår. Nä, då får det vara.

Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Det innebär att träningen oftast blir löpning när Maria Junkell är hemma i Mölnlycke. När hon kommer till start i Sälen vill hon ändå ha minst 50 mil riktigt skidåkning i benen och det får hon i just Sälen där familjen har en stuga och tillbringar några veckor varje vinter. 
Att åka så många lopp varje Vasaloppsvecka ställer höga krav på träningen och det tar tid. På samma sätt som multisporten Maria tidigare ägnade sig åt tog tid. 
– Just nu, när barnen är små, vill jag inte lägga så mycket tid på träning så jag håller mig för det mesta till ett lopp per Vasaloppsvecka. 2017 blir det ett Öppet spår. 

Det är just Öppet spår som är favoritloppet. Hon har åkt det 20 gånger och det som lockar är att du själv kan påverka din start genom att vara där i riktigt god tid och då ”få blåbären bakom sig”. 
– Jag vill åka skidor hela vägen. Inte gå upp för första backen och börja åka på riktigt sedan. Det är svårt i Vasaloppet när alla startar samtidigt.
Den snabbaste tiden hittills gjorde Maria just i Öppet spår. 
Det var 2006 och hon åkte de nio milen på 5.05.14. Samma år fick hon sin bästa placering i Vasaloppet, 21:a plats. Det gav en bra startgrupp till året efter. 
Så 2007 stod hon i tredje ledet av Vasaloppet och var mycket taggad att komma iväg. Just när starten gick kom en hetsig man och bytte spår rakt på henne så att hon trillade. 
– Det var inte roligt och ligga där och se massor av folk åka förbi. Det kändes som att dagen var förstörd innan den börjat. 

Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

För snart två år sedan damp det ner en lapp i familjen Junkells brevlåda. Räddningstjänsten sökte deltidsbrandmän till brandstationen i Mölnlycke. Maria blev sugen på att göra fystesterna för att se hur hon stod sig. Det gick bra. Efter en utbildning på tre veckor var hon redo att börja. 
– Vi fick lära oss lite om mycket och de satte mig tillsammans med mer erfarna så att jag skulle lära mig. Vi är fem som jobbar samtidigt och jag har beredskap var fjärde vecka. Då gäller det att jag dygnet runt ska vara beredd att vara på plats på brandstationen inom fem minuter från larmet.
Maria trivs mycket bra med att kombinera sina två yrken. När hon har beredskap sitter hon hemma och jobbar med sitt civilingenjörsjobb på Saab, men släpper allt om larmet går. 
– I snitt får vi in tre larm i veckan, varav ett brukar vara på natten. Det är mycket trafikolyckor, men också bilar och annat som satts i brand eller automatlarm. 

Att komma ut i naturen för att åka skidor eller springa ser Maria som ”antistressmedicin”. 
– Det höga tempot som många upplever i vardagen ger hög stressnivå i kroppen. Att då komma ut och träna och få frisk luft är bästa avslappningen. 
För att få till tillräckligt med träning satsar Maria på det hon kallar för ”transportträning”.
– Jag springer eller cyklar till eller från jobbet fem kilometer varje dag. Min man Henrik jobbar på samma ställe så vi turas om. Om jag springer på morgonen så kör han och då springer han hem och jag tar bilen och hämtar barnen. 

Maria ser det som att det viktigaste är att träningen blir av, även om det inte blir så långa pass i vardagen. När de är lediga och uppe i stugan i Sälen delar de upp sig för att få till de längre passen. 
– Jag brukar gå upp tidigt på morgonen så att jag hinner köra tre timmar i skidspåret innan vi hänger med barnen i backen eller i längdspåren på dagen, sen kör Henrik sitt pass på kvällen. 
Henrik har en obruten svit av 24 år med Vasalopp eller Öppet spår så de ser till att köra ett lopp om året. I framtiden vill Maria köra många lopp varje Vasaloppsvecka igen, när tiden finns att träna mera.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.