Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Carlsson: Skippa nystarten detta år

2 januari började den traditionsenliga nystartsperioden på svenska gym. Kännetecknen är de gamla vanliga: skohyllan i entrén är överfull och det är kö vid fria vikterna när horder av människor försöker lära sig vad en hantel är för något. Det råder akut brist på kvarg och avokado i hela Mellansverige och Instagram fylls av märkliga hasthags á la #aldrigvila och #fitspo. Alla är inne i en förändringens tid och tack vare stenhårda satsningar landet över sjunker landets genomsnitts-BMI i rasande fart.

I tre veckor, ungefär.

Lagom till att januari övergår till februari har vågen dött ut för längesen. Hälften satsar för hårt och blir dyngförkylda. Resten får träningsvärk av kettlebells eller blir rädda för överansträngningsskador och bestämmer sig för att vila.

Läs också: Mer än bara situps och planka

 

Gymkorten blir liggande och samtidigt som Ica Maxi har nästa kampanj på ostbågar har de där kilona vi nyss tappade kommit tillbaka och vips är svenskarna rekordfeta igen.

Det är inte svårt att förstå varför nystarten vid nyår är så lockande. Det är bara det att när vi plötsligt ska lägga om alla vanor på en och samma gång så går det åt helvete. Att träna är en utmaning i sig. Att samtidigt sluta äta sötsaker och börja leva på grönsaker kanske är kul i början, men du hinner inte ens stava till mandelsmör innan du tröttnat på det sättet att leva.

Själv ägnar jag mig åt träningsformer jag tycker är kul, vilket gör att jag inte vill vara utan träningen. I kombination med det dricker jag gärna öl (gott) och äter hamburgare (jättegott) varje helg. Ändå har jag aldrig varit i bättre form.

Så om jag ska ge ett råd så är det glasklart.

Hitta en träningsform som du gillar och mår bra av. Träna den. Men kom i håg att du inte behöver börja äta raw food och dadelbollar för att du ska vara hälsosam – bara du börjar röra på dig har du gjort det viktigaste steget. Och om fortsätter ta ett steg i taget ska du se att den där nystarten kan blir något mer långsiktigt den här gången.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.