Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

GP:s Magnus Carlsson skriver om spännande träningstrender under vinjetten Puls.

Magnus Carlsson: Nu tar träningen plats i GP

Det råder inget snack om att träning är trendigt. Varje vecka dyker det upp nya motionslopp runtom i landet, samtidigt som de klassiska loppen har nått en popularitet ingen trodde var möjlig.

När platserna till Vasaloppet 2016 släpptes blev de fulltecknade på inte mindre än 83 sekunder – som en Springsteenkonsert på Ullevi! – och i maj kommer över 50 000 personer ta sig an Göteborgsvarvet, som numera är världens största halvmaraton.

Det är dock lätt att bli förblindad av den rådande träningsboomen. För samtidigt som fitnessföretagen räknar pengar och det blir allt längre kö till gymmaskinerna, är det många som ännu inte upptäckt den inre tillfredsställelse som bara ett väl genomfört träningspass kan ge. Nästan var tredje svensk rör sig mindre än 15 minuter i veckan, med direkt förödande effekt på hälsan.

Varför det är så kan man diskutera, men jag tror en stor del av problemet består i att vägen från soffan till elljusspåret ofta är lång, både bildligt och bokstavligt talat. Och där har vi som rör oss i träningsvärlden ett ansvar. Vi måste inspirera och instruera; visa hur man gör för att komma igång med träningen och hur man gör för att ta den till nästa nivå.

När vi på GP frågar våra läsare vad de vill läsa mer om, kommer träning och hälsa högt upp bland svaren. Därför startar vi nu Puls som enbart handlar om träning.

Läs också: Möt löparna som ratar asfalt för trailrunning

En gång i veckan berättar vi allt ifrån hur man klarar sitt första Göteborgsvarv till hur man gör den perfekta knäböjen eller kommer på banan efter sin graviditet. Lika delar lycraställ och yogabyxor, lika mycket cykelhjälmar som baddräkter. Men vi vill också att ni läsare berättar vad ni vill läsa om på de här sidorna. Inget ämne är för stort eller för litet, och ingen idé är för dum. Mejla mig.

Nästa vecka berättar vi hur du ska använda den där skumgummirullen som alltid står i hörnet på ditt gym.

Tills dess ses vi i spåren!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.