Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Carlsson: Nej – ni hatar inte att träna

I en undersökning som presenterades nyligen, fick deltagarna berätta vad de tyckte om träning. Resultatet var brutalt: Inte mindre än var femte person svarade att de hatar det.

Det är närmare två miljoner svenskar. Och det är till er den här texten riktar sig.

I Sverige kan i dag vart tionde dödsfall härledas till brist på fysisk aktivitet. Det, om något, bör ju vara en varningsklocka. Och än är det inte för sent att komma igång!

För jag tror inte att var femte person hatar träning – däremot har var femte person inte hittat rätt. Och det är ju synd om ni ska dö bara för att ni inte fått vägledning i träningsdjungeln.

Det är som med litteratur, tänker jag. Det finns böcker för alla, men man måste hitta rätt. Om man som 15-åring tvingas läsa Utvandrarna när man egentligen gillar Snabba Cash blir det inte bra – då får man en skev inställning till böcker. Och precis samma sak är det med träning. Längtar man hem varje gång man är på gymmet är inte styrketräning rätt väg att gå och om man får ångest så fort man knyter löparskorna kan man faktiskt skippa löpningen. Men i stället måste man hitta något annat.

Hur gör man då? Först och främst: skit i det du redan ratat och fundera i stället på vad du tycker är kul i träningsväg. För det finns garanterat något – träning är nämligen så mycket mer än löpning och styrketräning.

Du kanske gillar att boxas, klättra, rida, bryta arm eller orientera i skogen? Kanske är din grej hinderbanor, roller derby, curling eller att stånga dig blodig under ytan i vattenrugby? Utbudet är oändligt och som en bonus kan man dessutom testa det mesta i ideella föreningar – till en bråkdel av priset av gymkortet som du aldrig använder.

På din att göra-lista står nu alltså tre saker. Fundera. Googla. Och sätt igång. Eller lev med risken att dö i förtid.

Maila mig gärna och berätta vad det blev!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.