Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Carlsson, träningsflitig krönikör.

Magnus Carlsson: "Nej, det är inte farligt att träna"

"För de allra flesta går det alldeles utmärkt att träna utan PT", menar krönikören Magnus Carlsson och uppmanar oss alla att inte vara rädda för att ibland göra fel när vi tränar.

Har ni också sett det bisarra inslaget från TV4:s Nyhetsmorgon, där en ortoped förklarar hur farligt det är att träna utan en expert som tittar på? 
Låt oss hoppas att svaret är nej. 
Men om ni ändå sett klippet har vi lite att prata om. Nämligen om den onödiga rädslan för att göra fel när vi tränar.
Jag skulle vilja påstå att det finns en stark kunskapsobalans inom träningsvärlden. I ena ringhörnan finns nybörjare som inte tränat så mycket och känner en stor rädsla för att göra fel. I andra ringhörnan finns personliga tränare med taskiga arbetsförhållanden som behöver debitera fler timmar för att få ihop till hyran. 

Bild: Jonas Ekströmer 
Bild: Jonas Ekströmer 

Det är lätt att glömma i dessa tider då det är trendigt att träna med PT, men PT:ar har trots allt ett enormt egenintresse i att tala om för folk hur farligt träning kan vara om vi gör fel.
Ja, det är jättebra att ha en bra teknik när man lyfter tungt. Och ja, det är klart att ett bra löpsteg är bättre än ett dåligt. Och jättetunga vikter tillsammans med jättedålig teknik är inte så bra.
Men vafan. Alla måste börja någonstans. Och för de allra flesta går det alldeles utmärkt att träna utan PT.

Jag intervjuade nyligen SVT:s träningsprofil Kalle Zackari Wahlström. Ett av hans stora mål är att visa att träning inte behöver vara så svårt, att alla kan lyfta vikter – och dessutom gilla det. Han sa en sak som fastnade i mitt huvud:
– Att man inte får träna om man inte kan är som att tänka att man inte får handla i matbutiken om man inte kan handla mat. Och så är det ju inte. Vissa går dit för att köpa pilgrimsmusslor och koriander. Andra går dit och köper… müsli. Men alla får vara där.
Med andra ord: Gymmet är en plats för alla. Och alla kan inte vara bra på allt. Men det är sällan farligt att prova.
Vi borde tänka lite mer som Kalle. Och lite mindre som ortopeden i TV4.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.