Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Puls-krönikören Magnus Carlsson fick några veckors träning spolierad på grund av lunginflammation.

Magnus Carlsson: "Glöm inte att uppskatta träningen"

När Puls-krönikören Magnus Carlsson åkte på en tuff lunginflammation insåg han till fullo hur mycket han älskar att träna.

Det här året inleddes inte riktigt som det var tänkt. Efter att ha lagt några riktigt bra träningsmånader bakom mig vill jag påstå att jag var i mitt livs form i mitten av januari. Peaken nåddes under ett sådant där riktigt brutalt löpbandspass, och det kändes ärligt talat som att jag kunde springa hur snabbt som helst.
Några dagar senare kom så klart smällen.

Vad som först verkade vara en förkylning, utvecklades snart till en influensa, som sedan bestämde sig för att gå vidare till en skoningslös lunginflammation. Och när jag några veckor senare kunde börja röra mig igen var det som att börja om från noll.
Så klart finns det många som har betydligt värre hälsotillstånd än en lunginflammation, men det här var ändå något som gav mig perspektiv. Det finns ju ett uttryck som är otroligt uttjatat, men samtidigt så sant – och det är att man inte tänker på vad man faktiskt har förrän man förlorar det. 
Är man som jag van vid att träna så gott som varje dag, och om det bästa man vet är att få träna sig riktigt, riktigt trött – då finns det inget värre än att plötsligt inte KUNNA träna. 

För oss som tränar regelbundet blir träningen en del av vardagen, lika naturligt som att borsta tänderna brukar det heta. Man tänker inte på det, träningen utförs dag efter dag enligt löpande band-modell och gudarna ska veta att det inte är roligt alla gånger. Då är det tyvärr lätt att glömma att det som man just nu tar för givet kan vara försvunnet i morgon, och nu har jag fått bevisat för mig att när man inte kan träna finns det ingenting man längtar så mycket efter som träningsvärk, mjölksyra och blodsmak. 

Det är en ganska bra grej att faktiskt ha i bakhuvudet när träningen är som jobbigast och man bara vill att passet ska ta slut: Att det enda som är jobbigare än din allra jobbigaste intervall är att inte kunna träna alls.
Så. Ge dig ut, träna – och njut av det!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.