Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Säfström älskar att testa gränserna i löparspåret. Men efter träningspasset åker ofta fritösen fram hemma i köket - och då är det allt annat än hälsokost som lagas till.

Livsnjutaren Magnus älskar att plåga sig

Han trivs bäst när det tar emot i löparspåret, när musklerna värker och det regnar småspik från sidan. Som livsnjutare letar Magnus Säfström också efter det goda i livet och botaniserar gärna bland kökets smaker, där fritösen har en central plats.

Han berättar om hur det började med löpningen och att han egentligen är en extrem soffliggare och en person som älskar att lata sig. 
– Men så åkte jag på ett diskbråck, för fyra, fem år sedan och var sjukskriven för första gången i mitt liv under ett halvår. Det där blev en omvändelse och ett slags uppvaknande för mig.
Magnus insåg att han måste göra något. Han hade inte ens fyllt 40 och hade problem att överhudtaget röra sig. Så efter operation och rehabträning började han löpträna.
– Jag kände direkt att löpningen var något speciellt. Det var den där känslan av att jag kan åstadkomma något själv, att jag är stark trots allt och att jag orkar springa långt.

Han har sprungit Göteborgsvarvet och andra långlopp. Men sedan några år tillbaka är det traillöpning som gäller och helst när det är riktigt dåliga förutsättningar.
– Är det för lätt blir det inte samma njutningskänsla, för mig i alla fall. Jag blir mer sugen på att springa när det är dåligt väder, gärna lite underkylt regn, mörkt och några grader kallt. Är det dessutom riktigt geggigt på marken, så är det perfekt. 

Fritösen och Magnus Säfström kommer bra överens i köket. Bild: Jan Larsson
Fritösen och Magnus Säfström kommer bra överens i köket. Bild: Jan Larsson

Lika mycket som han gillar tuffa förhållanden i löpspåret, så är han en livsnjutare när det gäller mat och dryck, med en förkärlek till onyttig mat. Särskilt fritering. Fritösen är bästa verktyget i hemmet.
– Jag älskar att fritera. Häromdagen gjorde jag chilicheese med ostbågspanering och smältost med chilibitar inuti. Fantastiskt, utbrister Magnus.
Bara det här att göra pommes frites är en speciell procedur som kräver sin tid. 
– Det brukar ta två dagar att göra bra pommes, åtminstone när man går "all in" för det som jag gör. Första dagen skär jag potatisen, kokar sen upp dem så att de blir spänstiga och fryser in dem för att få ut lite vätska. Sen förfriterar jag och fryser in igen för att sen fritera en sista gång innan servering. 

Han beskriver sig själv som en nörd på många områden. En som älskar att lära sig allt om det han företar sig, om det så är matlagning, grillning, fritering, hantverkaröl, eller cocktails.  
– Jag tror på något sätt att det här intresset ligger i vändpunkten i livet just efter löpningen. När man insåg att man kan förändra och åstadkomma saker själv, inte minst med sig själv. Det jag gillar med matlagningen är ju när den är som löpningen, när det blir lite extremt, och komplicerat med en massa olika ingredienser.
En annan av Magnus passioner är amerikansk musik. Magnus och barndomsvännen Jonas Löfvendahl driver sedan några år tillbaka musikbloggen Kentuckyseven.
– Vi är båda väldigt mycket barn av amerikansk kultur, och vi ville få in det i namnet. Vår filosofi är att skriva om Americana, om okända artister som vi gillar och kanske inte är så tillgängliga och inte spelas så mycket på radion, menar Magnus.

Magnus Säfström avverkar ännu ett träningspass. Bild: Jan Larsson
Magnus Säfström avverkar ännu ett träningspass. Bild: Jan Larsson

Vi återkommer till löpningen, som Magnus menar hjälper honom att kunna äta just vad han vill. Betyder det att du ändå har koll på sådant som kaloriförbrukning?
– Inte alls. Jag tänker inte på det. Träning har för mig inget med vikt eller kroppsideal att göra, utan handlar bara om hälsa och välbefinnande.
Det händer ofta att människor hör av sig eller kommer fram till honom efter att han lagt ut bilder på Instagram som berör just löpningen.
– Det är något som gör mig särskilt glad, att det jag gör kan inspirera andra till att börja springa eller träna, menar Magnus.
 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.