Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Lindra klimakteriebesvären

För de allra flesta startar det gradvis någon gång i 45-50-årsåldern. Många känner till att man på grund av den förändrade hormonbalansen kan få svettningar och humörssvängningar, och att kroppen förändras.

Men visste du att du med dina vanor kan påverka och lindra besvären?

· Fysiskt aktiva har ofta mindre klimakteriebesvär, endorfinerna är viktiga lagspelare.

· Normalviktiga kvinnor har mindre besvär än överviktiga – viktminskning kan hjälpa.

· Rökning ökar nedbrytningen av östrogen, sluta röka i god tid!

Tillräckligt med sömn, träning och en hälsosam vikt är grundläggande. Om du upplever ett ökat sötsug kan det hjälpa att välja mat som har en stabiliserande och långvarig effekt på blodsockret (lågt GI). Att röra på sig mer ger också ett mer stabilt läge och minskar suget.

Sunda matvanor med lagom mycket kalorier, mycket grönsaker, fullkorn, fisk och hälsosamt fett – som minskar risken att drabbas av de allra flesta livsstilsrelaterade sjukdomar – är även positivt för att lindra klimakteriebesvär. Dessutom finns det några saker du kan lägga till för att få ännu bättre effekt. Vissa livsmedel påverkar hormonbalansen positivt.

Fytoöstrogener är ett ämne som liknar östrogen och finns naturligt i framför allt sojabönor, sojamjölk, tofu och andra sojaprodukter, men även i fullkornsbröd av råg, linfrön, kikärter, bönor (röda, vita, bruna), vissa nötter och frön. Fytoöstrogenerna lindrar symtomen som orsakas av att din egen östrogenproduktion minskar.

Sojabönan innehåller både fytoöstrogener och flavonoider (antioxidanter). Ät gärna tofu och andra sojabönsprodukter.

Baljväxter som linser, ärter och bönor har lågt GI och innehåller massor med fibrer, vitaminer och mineraler. Bönor och linser håller blodsockret under kontroll och är perfekt smalmat som mättar länge. Köp färdigkokta konserverade bönor, eller torkade och koka själv.

Prova att göra din egen hummus: Mixa kokta eller konserverade kikärter tillsammans med en matsked olja, en vitlöksklyfta och lite salt, smaksätt med sesampasta (Tahini) om du vill. Använd hummusen som dipsås eller pålägg.

Se till att få tillräckligt med sömn. Om din sömn störs av nattliga svettningar behöver du kanske gå och lägga dig tidigare för att kunna vara utsövd på morgonen. Om du sover för lite kan det leda till ökat sötsug och viktökning.

Drick vatten

Rör på dig – gärna varje dag. Endorfinerna som frigörs när du tränar har många positiva effekter som är extra viktiga när östrogenet sjunker, bland annat påverkar de humöret positivt.

Gympapass, simning, yoga, skogspromenader, cykelturer – gör det du gillar och njuter av, på egen hand eller tillsammans, med eller utan musik eller ljudbok i öronen. Prova dig fram och hitta dina favoriter. Vad som helst är bättre än att sitta stilla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.