Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Nästa söndag gör Lars Wiklund sitt 43:e Vasalopp i rad. "Jag hoppas på kallt i starten, runt minus sju grader, ingen sol och fasta spår", säger han.

Lars laddar inför 43:e raka Vasaloppet

Varje Vasalopp sedan 1974 har Lars Wiklund kört de nio milen mellan Sälen och Mora. Om en vecka är det dags för lopp nummer 43.

Den långa Vasaloppssviten började på sjuttiotalet med att Lars Wiklund och hans seglingskompisar sökte vinterträning. De ville han något kul att hålla på med när seglingssäsongen låg nere, för att fortsätta träna året runt. Vasaloppet var bekant för Lars Wiklund vars pappa Harald kom från Mora. Som barn tittade Lars på Vasaloppet och tyckte det såg spännande och roligt ut. 
– Kompisarna hade åkt ett par år och drog med mig 1974. Det var en helt annan grej då. Tjära och träskidor. Vi hade med lösa skidspetsar som gick att skruva på om de bröts under loppet, säger Lars.

Det var inte bara skidorna som var annorlunda då. Vintrarna var det också. Då var det många vintrar med mycket snö här och de kunde följa dåtidens rekommendation ”40 mil skidåkning och minst ett pass på fyra mil, annars klarar du inte Vasaloppet”. 
– Vi körde många lopp här i trakten då. Det var mycket lek som blev träning. 
Utvecklingen går hela tiden framåt, både vad det gäller material, valla och teknik. Lars är ivrig att ta till sig nya rön för att utvecklas och åka bättre. Han berättar att han brukar titta på hur eliten åker och inom kompisgängen delar de YouTube-klipp de hittar med tekniktips. Han reser sig plötsligt och ställer sig som att han skulle åka skidor där mitt på golvet.
– Nu ska du stå på tå när du stakar, så att du nästan faller framåt.
Han visar med hela kroppen hur stakningen ska gå till. 

Lars Vasaloppsintresse påverkar honom hela året runt. Tiden delas in i ”före och efter Vasaloppet” och han tränar en timme varje morgon för att må bra och vara i form för skidåkningen. 
– Vi är ett gäng som gör detta och det är dem man vill slå. Det är tävling!
Ja, det är kompisgänget som är den viktigaste faktorn i Vasaloppsengagemanget. Eftersom de åkt så många lopp har de varje år plats på Mora Hotell och det är där de bastar och äter gemensam middag efter målgång. För Lars är det också viktigt att ha Vasaloppet inbokat varje år för det blir ett mål att träna mot och då blir träningen av.
– Jag mår bra av att träna. Det håller mig frisk. Egentligen skulle folk få betalt för att köra Vasaloppet. Det är verkligen friskvård!

Lars är sedan tio år tillbaka Brittisk konsul. Han har ett kontor i Långedrag som han delar med sin bror Hans. Förutom uppdraget som konsul driver han där tillsammans med sin bror ett båtvarv.
Utomhusaktiviteter är verkligen Lars ”grej”. Förutom skidåkning ägnar han sig gärna åt vandring och han kappseglar fortfarande. För det är seglingen som är huvudintresset och så har det alltid varit.
– Jag seglar Drake och så är vi några som har en gammal 63-fots yawl som vi seglar klassiska regattor med i Medelhavet. 

I alla år har det varit för IK Stern som han åkt skidor. IK Sten är en av landets största Vasaloppsklubbar och i år kommer 425 åkare att tävla för klubben första söndagen i mars. Det är en stor bredd av åkare från den yngste (Filip Helmroth) som fyller 20 år i april till den äldste (Ingvar Hanses) som är 83 år gammal. 

Nu är det bara en vecka kvar till Vasaloppet och det är mest tankarna på vädret som far i huvudet. 
– Jag hoppas på kallt i starten, runt minus sju grader, ingen sol och fasta spår. Det är det bästa scenariot. Vill verkligen inte att det blir som för två år sedan när det var vattenskidor. Vi var genomblöta om fötterna redan på startfältet.
Vädret går ju som bekant inte att påverka, men det finns andra delar där Lars stora rutin hjälper honom.
– Jag vet hur jag ska disponera loppet och jag vet att jag orkar mer än jag tror. Det är en viktig lärdom. En tung dag kommer du till Oxberg och är så trött att du tror att du inte klarar mer – men det gör du. Du har krafter kvar!

Skidtävlingssäsongen varken börjar eller slutar med Vasaloppet för Lars. De senaste helgerna har han kört olika lopp varje helg och efter Vasaloppet drar kompisgänget ner till St Moritz i Schweiz för att köra Engadin Skimarathon. 
Förra året var första gången Lars körde Öppet spår. 
Han hade gjort en ischiasoperation och läkaren tyckte inte att det var lämpligt att tävla. Nog var det trevligt att bara vara runt 8000 i spåren, men utan tävlingsmomentet tycker Lars inte att det blir samma sak.
– Nä, jag är ju tävlingsmänniska. Så är det. Det är därför mitt enda orosmoment är vallan. Bakhalt är inte kul och jag vill inte valla om under loppet för då tappar jag tid. Ser jag någon kompis i spåret så smyger jag förbi så de inte ska se mig och ta upp jakten. 
Så i år är det tävling igen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.