Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Carlsson, Puls-krönikör i GP, skriver om en halvläskig grej som många löpare råkat ut för.

KRÖNIKA: Vi måste prata om bajset

Puls-krönikören Magnus Carlsson skriver om något som de flesta av oss helst talar tyst om.

Vi som rör oss i löparkretsar verkar i ett slags tyst samförstånd. Det finns nämligen en sak som alla löpare vet, men som vi gärna tystar ner för att inte avskräcka folk från sporten.
Och det är lika bra att dra av plåstret på en gång. Att ta tjuren vid hornen och säga som det är: 
Förr eller senare kommer du drabbas av löparmage när du springer. Och det kommer inte vara det minsta roligt.

Har du tur uppträder det så kallade kistraset i sin mildare variant, då du i sakta mak kan gå hem eller till en annan toalett av det lite värdigare slaget.
Har du otur finns det inte på kartan. Då handlar det om sekunder innan dina favorittights plötsligt blivit de värsta tightsen du någonsin sett. Och då är du glad om man springer i skogen och inte inne i Vasaallén.
Att få magproblem när man springer är tyvärr en väldigt naturlig del av det hela. Faktum är att problemet är så pass utbrett att arrangörerna till Lidingöloppet inför årets upplaga var tvungna att placera ut fler toaletter längs banan eftersom boende i området klagat på att skogen varje år är fullständigt nerbajsad efter loppet.

Vad jag vill ha sagt med det här är egentligen två saker. Det första är att man aldrig ska skämmas om det plötsligt händer. Alla löpare måste ibland göra sina behov i naturen. Måste du så måste du och alla löpare gör det, även om de inte pratar om det högt. 
Titta bara på Mikael Ekvall. 2008 blev han världskändis efter att ha bajsat ner sig själv 5 kilometer in i Göteborgsvarvet, i dag är han Sveriges bästa långdistanslöpare.
Men framförallt vill jag lyfta ett varningens finger. Nöden kräver nämligen drastiska åtgärder och bristen på papper kan snabbt bli påtaglig. Detta innebär att om du någon gång är i skogen med dina barn och de får sikte på en färgglad buff eller mössa i en buske är det med största sannolikhet INTE ett fynd som ska undersökas närmare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.