Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Krönikören ger tre handfasta råd till dig som känner att du både vill och behöver komma igång med träningen.

KRÖNIKA: Tre råd när du vill börja träna

Missa inte krönikören Magnus Carlssons tre goda råd till dig som vill komma igång med träningen.

Jag hörde nyligen en väldigt intressant intervju i Sveriges Radio. Det var Anders Hansen, överläkare i psykiatri vid Karolinska institutet som intervjuades om vikten av träning. Han har precis skrivit en bok om hur träning påverkar hjärnan och kunde inte nog understryka vikten av träning – eftersom det gör oss mindre stressade och får oss att må bättre.

För oss som redan gillar att träna kommer det inte som någon chock. Vi har hört det förut och dessutom märkt det själva när vi har sprungit, åkt skidor, simmat, cyklat eller pumpat armarna på gymmet.  
Det som är intressant och/eller skrämmande här är att alla alltså är överens om att träning är bra. Skitbra, till och med. 
Ändå väljer fyra av tio att inte träna. 

Varför det är så kan man fråga sig, men jag möter ofta människor som undrar hur de ska göra för att få till sin träning. Så här i tider av nyårslöften tänkte jag därför att det kan vara läge att komma med tre enkla råd. Som gör att du kommer igång med träningen en gång för alla.
1. Hitta en träningsform som DU gillar. Det är inte säkert att det är löpning eller gym, som förmodligen är det enda du har testat. Kanske är det vattenpolo, linedance eller skidskytte som är din grej. Du vet att det är rätt när du längtar efter att träna, eftersom det är så roligt – i stället för att det känns som en uppoffring.
2. Börja lagom. Börja INTE med att träna fem gånger i veckan. Du kommer tröttna. Och ge dig inte på något försök att göra en helomvändning med kosten bara för att du börjar träna. Det kommer bli för mycket. Tro mig.
3. Ha tålamod. Många slutar träna eftersom de inte upplever att de får några resultat. Det är synd. Det är nämligen aldrig så där enkelt som det verkar i träningsmagasinen. Det kommer ta tid. Och det kommer säkert vara jobbigt längs vägen. Men det kommer vara värt det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.