Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

KRÖNIKA: Semester är ingen ursäkt

Puls krönikör Magnus Carlsson om att inte skjuta upp.

Midsommar brukar fungera som startskottet på semestern för väldigt många svenskar – men tyvärr också fyra veckors träningsuppehåll.
För mig är det obegripligt. Nu ligger tusentals svenskar i solstolar runtom i landet och göder magfettet med mjukglass, grogg och importerad fulöl, samtidigt som de lite skamset konstaterar att de ska ta tag i träningen … efter semestern. 

Efter semestern blir sedan "i höst", som blir "efter nyår", som blir "beach 17" och så där pågår det tills man ligger i solstolen igen, i sämre form och med mer ångest än någonsin. 
För egen del tränar jag med glädje varje dag – även på semestern. Men har också full respekt för att de flesta varken vill eller borde göra så. Men man borde inte heller låta semestern bli en anledning till att tappa formen som man byggt upp under resten av året. 
Den kanske vanligaste invändningen mot att träna är att man inte har tid. Tur då att man har oceaner av tid på semestern. Dessutom är förutsättningarna oslagbara; simvänlig temperatur i hav och sjöar, perfekt klimat på morgonlöpningen och bor man på resort utomlands finns alltid ett gym att tillgå.

Ofta talar man om att det bara krävs två träningspass i veckan för att underhålla formen. Och två pass i veckan kan alla få till – så enkelt är det. Och för att det ändå inte ska råda några tvivel vill jag passa på att tipsa om ett träningspass som inte kräver någon utrustning och därmed kan utövas precis överallt. 
Börja med att springa så att du får upp flåset i 30 minuter. Avsluta därefter med att göra trettio burpees så snabbt du kan. Gör passet minst två gånger i veckan, gärna fler. Du kommer bli rejält trött. Men också stark. Och lycklig. 

Men framförallt kommer du kunna njuta mer av solstolen. Trevlig sommar!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.