Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Många har plötsligt fått ett mål med att röra på sig", menar Puls-krönikören och gör tummen upp för Pokémon-jakten.

KRÖNIKA: Pokémon – ett bra sätt att träna

Puls krönikör Magnus Carlsson om hälsovinsterna med Pokémon Go.

Sommarens stora mediesnackis har utan tvekan varit mobilspelet Pokémon Go. Vi har läst om hur jakten på de små japanska monstren lett till såväl stopp i trafiken som till trafikolyckor och inbrott i privatpersoners lägenheter.
Kritikerna är som vanligt ute och vevar. Den som läser en tjock roman eller ett magasin av bättre kvalitet gör inget fel, men den som stirrar ner i en skärm får glatt räkna med att bli sågad av tyckare på Östermalm.

Vad inte lika många verkar vilja prata om är de stora hälsovinsterna med Pokémon Go. För det som är intressant med spelet är att det uppmuntrar till rörelse. Där andra mobilsuccéer som Angry Birds och Candy Crush är gjorda för att fördriva tid i soffan, ökar framgångarna i Pokémon Go i takt med att man som spelare rör sig ute i verkligheten.

Fler varelser finns alltid några meter längre fram, och som spelare kan man dessutom kläcka ägg genom att röra sig ett visst antal kilometer. Och man inser lätt att ju snabbare man rör sig, desto fler ägg kan man kläcka. Vilket gör att Trädgårdsföreningen och andra centrala grönområden plötsligt är fulla av människor som aldrig tidigare ägnat sig åt träning – men plötsligt har fått ett mål och ett syfte med att röra på sig.

För egen del har spelet skapat en helt ny form av träningspass. Jag tävlar fortfarande i löpning och genomför mina strukturerade intervall- och distanspass, men toppar utöver det numera träningsveckan genom att slänga in en runda där jag springer åtta kilometer och samlar så många Pokémons jag bara orkar. De här passen får sitt existensberättigande när jag är i en situation där valet står mellan soffan och löpskorna. Historiskt har det slutat med att soffan oftast vinner, trots att skorna skapar mest välmående. Nu är valet enklare och jag kan komma hem med både ny energi och nya Pokémons.
Alla sätt är bra, brukar det heta. Och Pokémon Go är helt klart ett av de bättre sätten.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.