Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

KRÖNIKA: Lyckan bakom en sten

Puls krönikör Magnus Carlsson om hur svårt det är med orientering – både på ett negativt och positivt sätt.

För några månader sedan skrev jag i GP om orientering (3/4). En sport som jag – och alla andra jämnåriga på min skola – hade en minst sagt motig inställning till på högstadiet. Det var helt enkelt svårt att börja orientera.
Nu är det i stället omöjligt att sluta. 
Det började lite trevande. En enkel karta och några tafatta försök att hitta de enklaste kontrollerna. Sen stegrade det sig snabbt och nu är det dubbade terrängskor och tumkompass som gäller. Ju oftare desto bättre. 
Onsdagskvällarna har blivit heliga. Då är det motionsorientering i Skatås och det ska finnas exceptionellt bra anledningar om jag ska ställa in dem. 

Orienteringen har liksom allt. Den är tuff (rent ansträngningsmässigt alltså, klädkoden är väl… sådär), den tar en till platser man aldrig annars hade fått se och när man bara vågar släppa på är det en svårslagen kick att flyga fram genom snåren med vetskapen om att gränsen mellan framgång och skrapsår bara är några millimeter. 
Dessutom är det en av få träningsformer där även huvudet får sig en match. Alla som har hund vet att den behöver både mental och fysisk stimulans. Det är precis samma sak med människor tror jag, och det är precis det som händer under orienteringen. 

Att springa 10-15 kontroller är nämligen en känslomässig berg- och dalbana. Det är olidligt spännande att studera kartan, välja sitt spår och veta att det ska ligga en kontroll bakom stenen i horisonten. 
Och det är helt fruktansvärt när man rundar den där stenen och inser att det inte alls finns en kontroll där för man har tänkt lite fel. När det visar sig att man tagit fel på norr och söder kan man lugnt säga att det är tur att ingen kan höra dig svära i skogen. Då är det bara att släppa det och ta sikte på nästa sten. 

För känslan när man väl hittar rätt sten och den där kontrollen faktiskt ligger där man tror – den kan bara beskrivas som ren och skär lycka. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.