Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Puls-krönikören Magnus Carlsson är både listig och humoristisk när han besöker sjukgymnasten.

KRÖNIKA: Konsten att lura en sjukgymnast

Med glimten i ögat avslöjar Puls-krönikören Magnus Carlsson hur han blåser sjukgymnasten...

Det finns två riktigt fula ord i svenskan. 
Det ena är rehab. 
Det andra är prehab.

Två saker som säkert är jättefina och viktiga men för oss som gillar att springa är det utan tvekan det absolut värsta som finns. 
Alla som löptränar regelbundet vet vad jag pratar om. För eller senare skadar man sig och då får man gå till sjukgymnasten. Och sjukgymnasten kommer alltid prata om rehab. Och prehab. Och vikten av variation och inre magmuskler. Så sitter man där och nickar samtidigt som man drömmer sig bort till en torr stig i Skatås.

Det enda som är värre än rehab är att erkänna för sin sjukgymnast att man inte gjort sin rehab. Gör man det får man nämligen onda ögat, och sjukgymnastens onda öga är inget öga man vill möta mer än nödvändigt. 
Därför har jag utvecklat en perfekt fyrstegstaktik för att minimera rehaben och eliminera sjukgymnastskammen på en och samma gång. Så här gör du:
1) Skada dig. Gå till en sjukgymnast och få dina rehabövningar.
2) Gå hem. Gör hälften av övningarna och hälften så många – mer kommer du inte orka.
3) Gå tillbaka till sjukgymnasten. Svara ja när hen frågar om du gjort dina övningar. Notera vissa framsteg och fortsätt sedan din rehab tills skadan känns okej. Då börjar du springa igen. Ha ingen kontakt med din sjukgymnast. Framstå som ett skadefritt rehabföredöme.
4) När du skadar dig nästa gång kommer själva tricket. Hitta nu en ny sjukgymnast (du vill INTE erkänna för den gamla att du har slarvat med övningarna) och börja om från punkt 1.

Jag har gjort det här i några år nu och runtom i stan finns därför en handfull sjukgymnaster som alla lever i tron om att jag är en mönsterpatient.
Det finns så klart ett sundare alternativ. Att hålla sig till en sjukgymnast, göra som hen säger och sen förhoppningsvis aldrig mer behöva komma tillbaka.
Men det gör jag först den dagen någon uppfinner rolig rehab.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.