Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tomtar som tränar inför kommande lördags intensiva arbetsdag då julklapparna ska delas ut till alla snälla barn.

KRÖNIKA: Jag ska träna på julafton

Puls-krönikören Magnus Carlsson tvekar inte att ge sig ut på en löprunda på självaste julafton.

Ibland när jag rör mig i sociala sammanhang har mitt intresse för att träna en tendens att bli ett diskussionsämne. Jag tränar regelbundet, helst varje dag, och för mig är det inte en uppoffring att springa fyra-fem mil i veckan. Tvärtom är det en välgärning mot mig själv och en tidsmässig investering i min egen hälsa. 
Men det där upphör aldrig att förvåna folk. Och ibland kommer den där avgörande frågan, som är beviset på om man är bindgalen eller inte:
– Men du tränar väl ändå inte på julafton?

Magnus Carlsson, den löpande krönikören. Bild: Stefan Berg
Magnus Carlsson, den löpande krönikören. Bild: Stefan Berg

Jul ska nämligen vara synonymt med att göra så lite som möjligt och äta så mycket som möjligt. Det ska börjas redan ett par dagar före julafton, så att kroppen verkligen hinner marineras i lussekatter, julmust och glögg, innan det på dopparedagen är dags för skinka, köttbullar, prinskorvar, Jansson och Ris à la Malta. Sedan avslutas det med knäck, ischoklad och för säkerhets skull även några skumtomtar, så att blodsockret verkligen ligger i höjd med taknocken vid läggdags.
Sedan är det ju juldagen och då finns det massa rester, och allt har köpts i sådana mängder att det räcker hela vägen fram till nyår – då en bättre supé och en härlig pangfylla väntar. 

Lagom till backhoppningen i Garmisch-Partenkirchen kommer insikten om de så oönskade ”julkilona”, i symbios med ångest och ett plötsligt nyårslöfte om att det ska tränas under året.
Och det här skulle alltså vara det rimliga sättet att leva?
Inte i min värld.
Jag skulle i stället vilja uppmana alla att testa något nytt i år. Ät precis det du känner för, men gör det med måtta. Ha som målsättning att komplettera det med daglig träning från nu till nyårsafton. Börja redan i dag. 
Du kommer kanske inte få till det alla dagar, och det är helt okej, men är det någon dag du ska vara extra noga med träningen så är det just den 24:e. 
För om det är någon dag på året man verkligen ska må bra är det väl på självaste julafton?

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.