Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Magnus Carlsson, Puls-krönikör i GP – och smörgåsälskare.

KRÖNIKA: Därför äter jag gluten

Puls-krönikören Magnus Carlsson sticker inte under stol med att han gillar mackor.

Den för mig okände mannen har gjort en okulär besiktning av mitt yttre och därigenom noterat de rent kroppsliga effekterna av min fettprocent, vilket han inte tycker står i relation till min träningsmängd. 
– Du äter väl inte gluten? säger han.
Kort sagt: Jag som springer så mycket borde inte vara så tjock.
Jag önskar det vore första gången jag fick frågan. Men så är det verkligen inte. Rör man sig – som jag gör – i träningskretsar är det mer onormalt att äta gluten än att inte göra det.

Frågan är bara hur det gick till. Celiakiförbundet (Celiaki är ett finare ord för glutenintolerans) menar att max två procent av befolkningen lider av problemet, men försäljning av glutenfritt bara exploderar. 
Det i sig är ju inte så konstigt. Allt går att sälja, och den som är skicklig på marknadsföring kan så klart lätt slå mynt av trender i samhället – vilket också är anledningen till att bästsäljande kokböcker numera handlar om hur man bakar utan mjöl. 

Vad som däremot är konstigt är att vanligt, vettigt, folk är plötsligt går runt och är livrädda för gluten. Bjud någon på gymmet på en nybakt fralla och personen kommer rygga tillbaka som om du just erbjudit hen att hångla med en rabiessmittad gatuhund. 
Varför så många är så rädda för gluten verkar variera. Vissa menar att gluten gör en förkyld. Andra menar att det ger hemska former av cancer. Någon säger att det gör en tjock och någon annan menar att allehanda hudproblem, knäproblem och allergiproblem kan skyllas på det lilla äggviteämnet.

Och plötsligt sitter man där med en främmande människa i ett omklädningsrum, som synar en uppifrån och ner och frågar: 
– Du äter väl inte gluten? 
Och svaret är så självklart. 
Jo, jag äter gluten. Av två anledningar.
Den första är att jag inte är intolerant – och det är förmodligen inte du heller.
Den andra är att det är så sjukt gott med mackor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.