Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag mår illa efter gymmet"

Hej! Har äntligen kommit igång med träningen; gym två gånger i veckan och danspass en gång i veckan samt hundpromenader varje dag. Känner mig piggare, gladare, starkare, även mentalt. Men, behöver råd angående maten! Direkt efter gympasset blir jag så himla hungrig och mår nästan illa, vad ska jag äta då? Jag tar ibland en banan, sportbar eller macka med pålägg, vatten därtill. Sen husmanskost på eftermiddagen, äter gärna rent kött (vilt) samt fisk flera gånger i veckan. På morgonen bra frukost som gröt eller fil med flingor. Äter jag för lite protein? Jag läste om kroppsbyggarna som dagligen äter kött, kyckling och råa ägg. Ska jag öka proteinet, i så fall på vilket sätt? Hungrig

Hej Hungrig! Grattis till dina sunda motionsvanor! Dagliga promenader och några timmars mer svettig och ansträngande träning är precis vad vi behöver för att hålla oss friska och må bra.

Jag tror inte , utifrån din beskrivning, att du äter för lite protein. De flesta äter betydligt mer protein än vad de behöver. Den totala energimängden, och hur du fördelar den över dagen, avgör hur mycket av proteinet i kosten som kan användas som byggstenar för nya muskler. I första hand ser kroppen till att täcka energibehovet, proteinet kommer att användas som bränsle om du inte dessutom äter tillräckligt med fett och kolhydrater.

Illamående direkt efter passet kan bero på hur du tajmar mat och träning. För att slippa må dåligt efter dina styrketräningspass är det bra att ladda med något mellanmål någon timma innan du sätter igång; ett glas fil eller yoghurt, kanske några mandlar eller nötter plus en frukt, eller en smörgås. Genom att se till att ha energi tillgänglig minskar dessutom den naturliga muskelnedbrytningen som sker under passet, du får bättre träningseffekt och orkar mer, och underlättar återhämtningsfasen som sker mellan träningstillfällena.

För att fördela energin jämnt över dagen och för att få i dig tillräckligt med energi, protein, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen bör du äta minst tre gånger per dag; frukost, lunch, middag och ett par mellanmål om du vill.

Elitidrottare – jag tror att vi får räkna in kroppsbyggare i den gruppen – tränar ofta flera pass per dag och har helt andra energi- och näringsbehov än vanliga motionärer. Personer med mer normal träningsmängd behöver inte alls samma mängder, varken av protein eller energi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.