Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De personer som har ökad risk att få svår sjukdom om de får influensa bör vaccinera sig varje år.  Bild: Ole Gunnar, Onsøien
De personer som har ökad risk att få svår sjukdom om de får influensa bör vaccinera sig varje år. Bild: Ole Gunnar, Onsøien

Influensavaccinet utökas – efter förra säsongens oväntade virusvariant

I år vaccinerar vården mot fyra influensavirus i stället för tre. Förra säsongen var den fjärde influensavarianten som dominerade. Även för de som inte tillhör riskgrupperna kan det finnas skäl att vaccinera sig – för att skydda andra.

Det har tidigare funnits vaccin, bland annat det som man ger till barn, som skyddar mot alla fyra influensavarianter. Nytt för i år är att man nu på bred front vaccinerar mot fyra sorters influensa och även inkluderar många av de inaktiva virusstammarna.

– Det här vaccinet började komma förra året och en del privata aktörer hade det. Men landstingen hann inte med att upphandla, säger Mia Brytting, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Säsongsinfluensorna som cirkulerar heter:

Influensa A(H3N2)

Influensa A(H1N1)pdm09

Influensa B/Yamagata

Influensa B/Victoria

Fram till mitten av 1980-talet fanns bara en variant av Influensa B. Men sen började man inse att influensan hade börjat skilja sig så mycket att man började prata om två olika så kallade linjetyper. Båda har samma ursprung och är såpass lika att man oftast har ett visst skydd mot den ena om man har haft haft den andra.

Det finns även Influensa C, som orsakar mycket milda symtom och därför inte ingår i någon ordinarie sjukdomsövervakning. Samt Influensa D, som inte sprids till människor, men hos flera andra däggdjursarter.

Anledning att vaccinera sig för andras skull

I slutet av februari varje år undersöks vilka influensastammar som cirkulerar och beslut fattas om vilka man tror kommer förekomma mest under nästa säsong.

– Vår säsong på norra halvklotet ligger ganska sent. Den brukar starta i november medan den i USA kan börja redan i september. Därför behöver vaccinleverantörerna veta tidigt vilket vaccin som ska tas fram, säger Mia Brytting.

De personer som har ökad risk att få svår sjukdom om de får influensa bör vaccinera sig varje år. Den som inte hör till en riskgrupp, men vill undvika att få säsongsinfluensa, kan också ha goda skäl att vaccinera sig.

– Man kan vaccinera sig om man ska åka på en resa och inte vill riskera att vara sjuk då. Eller så kanske man har äldre föräldrar som man ska umgås mycket med under högtiderna och vill skydda dem. Så det kan finnas anledning att vaccinera sig för andras skull.

Skillnad i pris mellan vårdcentraler

Pris och datum för vaccinationsstart kan skilja sig åt mellan olika vårdcentraler.

Inom Närhälsan i Västra Götalandsregionen sker årets vaccinationsstart den 6 november och kostar 180 kronor för personer som inte tillhör riskgrupperna.

På Minutkliniken, som är en del av Apoteket Hjärtat i Nordstan kostar vaccinationen 300 kronor och startar 1 november.

Göteborgs vaccinationscenter har haft influensavaccinet sedan ett par veckor tillbaka och priset är 280 kronor.

Grupper som rekommenderas årlig vaccination mot säsongsinfluensa

* Personer över 65 års ålder.

* Gravida efter graviditetsvecka 16.

* Vuxna och barn från 6 månader med följande sjukdomar eller tillstånd: kronisk hjärtsjukdom, kronisk lungsjukdom (såsom KOL och svår astma), andra tillstånd som leder till nedsatt lungfunktion eller försämrad hostkraft, kronisk lever- eller njursvikt eller diabetes mellitus.

* Tillstånd som innebär kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av sjukdom eller behandling.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.