Att hoppa hopprep är ett sätt att få tillbaka flåset, enligt Madeleine Rybeck.
Att hoppa hopprep är ett sätt att få tillbaka flåset, enligt Madeleine Rybeck.

Hitta tillbaka till träningen

Sommaren börjar gå mot sitt slut och för många är vårens toppform plötsligt ett minne blott. Men misströsta inte! De flesta kan snabbt komma tillbaka. Så här gör du!

ANNONS
|

Semestern borde vara det perfekta tillfället att träna. Då finns tiden och antalet andra måsten i livet är kraftigt begränsat. Ändå innebär semestern för många att träningen blir kraftigt lidande.

– Tyvärr är det så att sommaren innebär mycket öl och grill och att man prioriterar bort träningen trots att förutsättningarna är bäst då. Mixen och balansen blir inte bra, säger Madeleine Rybeck.

Hon är professionell tränare och driver till vardags företaget Fitnesscoachen, där hon hjälper personer med träning. Hon var bland annat coach för GP:s grupp av löpbloggare under våren och bland hennes adepter finns människor på alla nivåer, från nybörjare till elit. Och träningsambitionerna under sommaren brukar skilja mellan de olika grupperna.

ANNONS

– Mina klienter som elitsatsar brukar hålla i träningen under sommaren, de brukar till och med köra ett extra hårt program under semestern, med dubbla pass nästan varje dag. Motionärer däremot får man mana på mycket mer och nästan kontrollera att de gör sin träning, säger Madeleine Rybeck, och fortsätter:

– Tyvärr tappar många motionärer träningen under semestern, vilket kan göra att många har kraftig ångest när de kommer tillbaka. Och det är en onödig ångest, som ändå uppstår år efter år.

Många som kommit ur sin träning under sommaren försöker lösa situationen genom att satsa stenhårt för att komma tillbaka. Men det är ingen vidare idé, menar Madeleine Rybeck.

– Det är ett jättevanligt fel att man går på för hårt, att det ska rivstartas i augusti. Man tänker ta igen det man inte tränat genom att köra stenhårt. Tyvärr är det ingen bra väg att gå. Det gör bara att det blir lätt att skada sig, säger hon, och fortsätter:

– Så många veckor som du har vilat, så många veckors träning tar det att komma tillbaka. Man måste ta hänsyn till det och låta det ta den tid det tar.

ANNONS

En viktig del i ekvationen är också hur länge träningsuppehållet varat. Och här gäller: ju kortare desto bättre.

– Har man bara hoppat över träningen i en vecka är det i regel ingen fara, då kan man oftast ta vid där man var. Problemet är bara att om man struntar i träningen i en vecka, blir det gärna två, tre eller ännu fler veckor. Då blir det genast svårare, och då får man vara beredd på att det kan ta lite tid.

Det som ofta ryker först för den som vilar är konditionen. Har man parkerat i en solstol framför en all inclusive-buffé i två veckor kommer man sannolikt märka att flåset inte är vad det var. Men det finns en tröst: konditionen går snabbt att tappa – men också förhållandevis snabbt att få tillbaka.

– När det kommer till löpning och annan konditionsträning märker man ofta skillnad på två-tre veckor. Flåset får man tillbaka ganska snabbt. Problemet är bara att muskelfästen, leder och senor inte vänjer sig lika snabbt, vilket gör att skaderisken ökar, säger Madeleine Rybeck och fortsätter:

– Återigen visar det på vikten av att bygga något långsiktigt med träningen snarare än att göra en rivstart. Vi ska träna på ett sätt som fungerar i längden.

ANNONS

Utöver träningen vill många rivstarta höstterminen med att ändra sin kost radikalt. Sommarens grillfester, rosévin, groggar och oändliga mängder mjukglass har ofta satt sina spår på flera sätt och många känner panik. Men att lösa situationen med att förbanna kolhydrater och i stället leva på bladsallad och skinnfri kyckling är sällan klokt.

– Jag tror verkligen inte på att plocka bort alla kolhydrater. Däremot kan man begränsa vad man äter på ett klokt sätt och ändå få en form av kickstart. De allra flesta vet vad som är dåligt och vad man enkelt kan plocka bort. Kakor, glass, godis, alkohol. Vi vet att det går att rensa bort och att det är bra att äta mycket grönsaker. Lagom av allt är bra. Vi kan äta allt men inte alltid, säger Madeleine Rybeck, och fortsätter:

– Dålig mat kan skapa dåliga cirklar. Man blir inte så sugen på att springa efter man ätit en stor pizza. På samma sätt kan vi skapa goda cirklar. Äter vi bra blir vi oftast mer sugna på att träna, och när vi tränar känner vi ett större sug efter bra mat. Men det viktiga är att hitta en kost som vi kan leva med under en längre tid. Bryter man ner det är mat näringen som din kropp behöver för att göra det du vill i ditt liv.

ANNONS

För att komma igång med träningen igen – och framförallt för att inte komma ur den längre fram – är det viktigt att få träningen till att bli en vana. För att det ska kunna ske är en bra idé att försöka göra fler korta, lättare pass i stället för få pass som är riktigt tunga. En annan bra idé är att ha en plan med sin träning och att sätta ett mål.

– Man ska alltid jobba mot mål tycker jag. Däremot kan det variera vilken typ av mål som passar, beroende på vad man är för person. Det behöver inte vara mål som handlar om prestation. Däremot bör det vara ett mål som är mätbart, säger Madeleine Rybeck.

– Att må bättre är ett diffust mål. Men vad innebär det för mig att må bättre? Det kanske kan vara att få bättre sömn eller att inte ha ont i ryggen längre. Det är också viktigt att lägga målet på rätt nivå. Målet ska vara realistiskt, men inte heller för lågt. Om jag kan springa fem kilometer i dag är det för enkelt med en mil om ett halvår, men det är samtidigt kanske inte realistiskt att springa ett maraton. Ett mål ska ge ett pirr i magen när man tänker på det – men samtidigt möjligt att genomföra.

ANNONS

En annan sak som är viktig för att träningen ska bli till en rutin är att man vågar prioritera den. Madeleine Rybeck rekommenderar alla att göra plats för träningen i kalendern.

– Jag tycker att man ska planera in träningen i kalendern, som vilket möte som helst. Och det ska vara ett möte man inte ruckar på. Men det här är ett möte med mig själv. Det kan vara att måndagar klockan 8 och torsdagar klockan 18 är träningstid. Då vet man när träningen ska utföras och då blir det så mycket lättare att få till den.

Fakta: Träningsprogram för att komma igång

Madeleine Rybeck har tagit fram ett träningsprogram som alla kan göra där de befinner sig. Gör alla övningarna i valfri ordning och upprepa hela varvet tre-fyra gånger. Mer utförliga beskrivningar finns på till exempel Youtube.

Utfall. Tänk på att tå, knä och höft ska peka rakt framåt under rörelsen. Gör 10 per ben.

Höftlyft. Kan göras med ett eller två ben beroende på hur stark du är. Tänk på att rörelsen ska kännas i rumpa och inte baksida lår. Tänk också på att gå hela vägen upp i rörelsen. Gör 10-15 repetitioner.

Sittande rodd. Sitt på rumpan med rak rygg och lägg ett gummiband runt fötterna. Gör 10-15 repetitioner.

Diagonallyft. Ligg på mage och lyft höger ben och vänster fot samtidigt. Gör 10 repetitioner per sida.

Axellyft. Stå upp, håll i ett gummiband och lägg det under fötterna. Håll armarna längs med kroppen och lyft sedan rakt utåt. Tänk på att aldrig lyfta över axelhöjd. Gör 10-15 stycken.

Armhävningar. Om du inte orkar göra dem på tå kan du göra dem med armarna mot en bänk, ett bord eller mot en vägg. Du använder då bålmusklerna mer än om du gör armhävningar på knä. Gör 10 stycken.

Bicepscurl med gummiband. Gör 10 stycken

Triceps kickbacks med gummiband. Gör 10 stycken.

Mage – hitta bålspänningen. Sitt ner och lägg en hand på magen. Andas in och andas ut, spänn till längst in när du andas ut. Gör 15 repetitioner.

Russian twist. Sitt på golvet med rak rygg och benen i marken. För händerna från sida till sida. Gör övningen jobbigare genom att luta kroppen mer bakåt. Gör 10 per sida.

Benlyft. Ligg på rygg, lyft benen rakt mot taket. Lyft dem därifrån snett över huvudet. Jobba långsamt. Gör 10 repetitioner.

Kondition 1.Hoppa hopprep så snabbt du kan i en minut.

Kondition 2.Step up. Gå upp och ner på ett trappsteg så många gånger du kan på en minut.

ANNONS