Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Håll formen med grillat

Om du gör medvetna val så blir grillmiddagarna både goda och hälsosamma.

Tjockare bitar kan man förkoka den i 10-15 minuter så de blir genomstekta under grillningen utan att bli brända. Fettranden gör köttet saftigare och mer smakrikt, låt den gärna sitta kvar medan köttet tillagas men skär bort den på tallriken.

De viktiga tillbehören

Fräscha såser kan du enkelt blanda själv med naturell yoghurt som bas. Prova till exempel vitlök, chili, lime, mosad fetaost eller färska örter. Med riven gurka, vitlök och lite salt får du en krispig och fräsch tzatziki som passar till det mesta; kött, fisk, kyckling och vegetariskt.

En smakrik tomatsalsa gör du enkelt med lök, vitlök, krossade tomater, salt och peppar och en nypa socker. Låt såsen koka länge så att smaken koncentreras, låt kallna och förvara i en glasburk i kylskåpet, den håller åtminstone 4-5 dagar.

· Grilla gärna majskolvar delade i 3-4 bitar, squash i skivor, och bifftomater i halvor. Pensla grönsakerna med lite olja och salta lätt.

· Färskpotatis kokar snabbt medan maten blir klar på grillen.

· Gör en härlig sallad med babyspenat, bönor, tomater, rödlök och en god vinägrett.

· Servera gurk- och morotsstavar, cocktailtomater, blomkålsbuketter och oliver i småskålar som snacks.

Grilla sunt och säkert i sommar

Grilla inte över öppen låga utan över glöd, vänta tills kolen blivit grå med en synlig glöd, det tar ca 20-30 minuter. Använd ved eller kvalitetsmärkt grillkol, inte kottar eller impregnerat virke.

Torka av överflödig marinad från köttet så att den inte droppar ner på glöden. Olja och fett från köttet som droppar ner på glöden kan flamma upp och bränna köttet. Se till att maten inte blir bränd, då kan det bildas skadliga ämnen.

Ta fram köttet ur kylen en halvtimma innan det ska grillas. Pensla gärna gallret med lite olja, så fastnar inte köttet. Gallret ska vara hett när köttet läggs på.

Låt kyckling, hamburgare och korv bli helt genomstekt. Köttsaften ska vara helt klar när man skär ett litet snitt i köttet. Använd inte samma skärbräda och kniv till råa grönsaker och otillagat kött, det innebär risk för magsjuka.

Vill du ha fler grilltips, klicka (branschorganisationen Svenskt kött)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.