Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ät gärna sill från påskbordet, men helst i klart spad.

Fira påsk i hälsans tecken

Se till att ha mycket nyttigheter på påskbordet i år, så kan du slippa att gå upp i vikt.

Påsken är en riktig mathelg, nästan i klass med julen. Under påskveckan ökar handeln i mataffärerna med 20 procent jämfört med en vanlig vecka. Dessutom äter vi massor av godis.

När vi har ett smörgåsbord framför oss och mycket att välja på äter vi mer – man kan kalla det buffésyndromet. Ät gärna av ägg och sill (helst i klart spad), lax, lamm och skinka, men undvik majonnäsröror och alltför mycket feta gratänger och pajer, ostar och patéer. Se till att ha mycket grönsaker på buffén – sallader, hummus, grönsaksstavar...

Använd dina sinnen och bli mätt på mindre mat. Hur smakar och doftar maten, hur ser den ut? Känn efter – hur känns det när du är lagom mätt? När vi äter långsammare och verkligen upplever maten behövs det mindre för att vi ska känna oss mätta och nöjda.

Ta dig bort från ditt matfokus och gör andra saker: Måla ägg, gör påskpyssel, gör en skattjakt, gå långpromenader och leta efter vårtecken i naturen, gå på bio. Skapa nya traditioner som inte har med mat, godis och kaffebröd att göra.

Passa på att röra på dig lite mer när du ändå är ledig. Gå stavgång, ta en joggingtur eller löprunda, eller prova en ny träningsform på gymmet. Om du vill äta extra under påsken utan att gå upp i vikt behöver du röra dig mer än du brukar.

Ät som vanligt – frukost, lunch och kvällsmat, och kanske något mellanmål – ta bara en portion, fyll hellre på med mera grönsaker. Lite sötsaker är okej, men välj hellre ett par bitar fin choklad än ett halvt kilo smågodis.

Nästa vecka får du veta mer om kalorifria påskägg!

Källa: Enligt Handelns Utredningsinstitut ökar försäljningen i dagligvaruhandeln med 20 procent under påskveckan än under en normal vecka (läst i Metro 2011-04-18).

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.