Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Fatima Haga Bjäreland har bantat sedan hon var 11 år. Nu vet hon varför det var omöjligt för henne att gå ner i vikt. Bild: Lisa Thanner
Fatima Haga Bjäreland har bantat sedan hon var 11 år. Nu vet hon varför det var omöjligt för henne att gå ner i vikt. Bild: Lisa Thanner

Fatima har dolda kvinnosjukdomen lipödem som förväxlas med fetma

Trots många år av hårdträning och pulverdieter har Fatima Haga Bjäreland fortsatt att gå upp i vikt på grund av lipödem. Nu har hon äntligen fått en förklaring till sin övervikt.
– När jag fick diagnosen blev jag både lättad och arg. Jag har varit så fruktansvärt hård mot mig själv, säger hon.

Fatima var bara ett barn första gången hon fick höra att hon behövde träna hårdare och äta mindre. När hon kom in i puberteten som 11-åring blev hon snabbt större än klasskamraterna. Trots att hon åt hälsosamt och levde ett aktivt liv så blev hon allt rundare om låren. Skolsköterskan bekymrade sig över siffrorna på vågen.

Viktproblemen fortsatte när Fatima Haga Bjäreland blev vuxen. Hon försökte kontrollera sin kropp på olika sätt och testade det mesta för att gå ner i vikt. Genom åren har hon följt olika pulverdieter, tränat sex dagar i veckan och varit med fem gånger i Viktväktarna. Trots det fortsatte hennes lår och knän att vara kraftiga och ömma.

Det är bedrövligt att tänka på alla andra kvinnor som lider utan att få någon hjälp.

Hon kunde gå upp tio kilo på ett halvår helt utan förklaring. Övervikten gjorde att hon började använda kjol och slutade rida eftersom hon kände sig otymplig. Hon blev blyg inför killar och höll sig borta från badstränder och andra platser där hennes övervikt blev uppenbar.

– Jag upplevde det som att jag hade en hudkostym som inte var jag. Det kändes fel att bära på alla extra kilon eftersom det inte passade min aktivitetsnivå, personlighet eller kosthållning, säger hon.

Personer med lipödem riskerar att utveckla ätstörningar. Fatima Haga Bjäreland har aldrig fått den diagnosen men har alltid varit extremt medveten om vad hon äter. Bild: Lisa Thanner
Personer med lipödem riskerar att utveckla ätstörningar. Fatima Haga Bjäreland har aldrig fått den diagnosen men har alltid varit extremt medveten om vad hon äter. Bild: Lisa Thanner

Efter flera läkarbesök, där hon sökte hjälp för helt andra åkommor än övervikt, tappade hon förtroendet för vården eftersom allt hon fick höra var att hon behövde banta.

Gick upp trots alla dieter

Efter två täta graviditeter blev problemen värre än någonsin.

– Då small det till ordentligt. Kroppsförändringen är jättesvår att beskriva, men vad jag än gjorde bara växte jag. Till slut hade jag så ont att jag knappt kunde promenera, säger hon.

Vändpunkten kom när Fatima Haga Bjäreland var 46 år och vägde över 100 kilo. Hennes mamma hade sett ett avsnitt av ”Malou efter tio” där en kvinnlig gäst hade alla symptom som Fatima dragits med hela livet. Fatima fick kontakt med en lymfterapeut som konstaterade att hon haft den kroniska sjukdomen lipödem i stort sett hela livet.

– Det var känslomässigt starkt att få diagnosen. Jag blev både lättad och arg, för jag har varit så fruktansvärt hård mot mig själv under jättemånga år, säger hon.

Det här är lipödem

 • En kronisk sjukdom som gör att kroppens fettceller ökar i storlek. Det är särskilt höfterna, låren och vaderna som blir större.
 • Lipödem drabbar främst kvinnor och brukar uppkomma i samband med puberteten, graviditeter eller klimakterium.
 • De vanligaste symptomen är fettansamlingar på underkroppen, smärta och att man har lätt att få blåmärken. Många har också överrörliga leder.
 • Det finns mycket lite forskning om sjukdomen och ingen vet hur många svenskar som är drabbade. Olika studier har visat att alltifrån en promille till omkring 11 procent av alla kvinnor är drabbade.

Källa: Vårdguiden 1177.

LÄS MER: Trött och överviktig – då fann Helen glädjen i träningen igen

I dagsläget finns inget botemedel mot lipödem. Det man vet är att många mår bättre av fysisk aktivitet och av att använda kompressionskläder. Lipödem kan också behandlas med fettsugning.

Mår bättre efter fettsugningar

Sedan Fatima Haga Bjäreland fick sin diagnos har hon gjort sex fettsugningar på privata kliniker. Vid en enda operation sög kirurgen ut tretton liter fettvävnad. Det sista ingreppet gjordes i februari och nu mår hon mycket bättre.

– Jag är betydligt mer rörlig nu och har ingen värk när jag motionerar. Nu är barnen för stora för att sitta i knät, men katterna kan gå på mina lår utan att det gör ont, säger hon.

Så påverkar sjukdomen lipödem livet

En brittisk studie med 250 deltagare visar att lipödem ofta sänker livskvaliteten.

 • 86 procent hade försämrad självkänsla.
 • 60 procent hade ett begränsat socialt liv.
 • 50 procent hade ett begränsat sexliv.
 • 45 procent hade ätstörningar.

Källa: ”Lipoedema UK big survey 2014 research report” .

Fettsugningar finansieras inte av den offentliga sjukvården, eftersom det saknas vetenskapliga bevis för att det fungerar vid lipödem. Däremot vet man av erfarenhet att många får högre livskvalitet av fettsugningar. Det visar en utredning som flera regioner presenterade gemensamt i somras.

Hela livet har jag blivit vägd och mätt.

På ett sätt har Fatima Haga Bjäreland ändå haft tur. Hon hör till den lilla grupp kvinnor som kan betala fettsugningar ur egen ficka. Totalt har operationerna kostat henne uppemot 400 000 kronor.

– Det är så ojämlikt att bara de som kan betala får den vården. Jag är tacksam över att jag klarat det ekonomiskt, men det är bedrövligt att tänka på alla andra kvinnor som lider utan att få någon hjälp.

Som utbildad hemkunskapslärare är Fatima Haga Bjäreland expert på näringslära. Ändå får hon ofta råd om hur hon bör lägga om sina matvanor. Bild: Lisa Thanner
Som utbildad hemkunskapslärare är Fatima Haga Bjäreland expert på näringslära. Ändå får hon ofta råd om hur hon bör lägga om sina matvanor. Bild: Lisa Thanner

Har avfärdats som gnällig

I dag mår Fatima Haga Bjäreland bättre än på länge. Hon är fortfarande överviktig men kan hålla igång kroppen med vattenträning och studsmatta. Det tar tid att börja acceptera sin kropp men hon arbetar på det.

Att besöka vårdcentraler och sjukhus är fortfarande jobbigt. Vissa anställda är fantastiska men det händer att Fatima Haga Bjäreland möter vårdpersonal som tycker att hon bara gnäller. De saknar kunskap om hennes sjukdom och tror att hon googlat fram en hittepå-diagnos för att slippa motionera och banta. Vårdanställda har hävdat att hon ljuger om sina matvanor och ifrågasatt varför hon inte lägger pengarna på mer vettiga saker än fettsugningar.

– Det jobbigaste med sjukvården är att jag alltid är orolig över att bli vägd. Så fort jag kommer in i rummet så vill de att jag ställer mig på vågen. Nu är jag så pass gammal att jag bara låter dem väga mig om de verkligen måste. Det tar så mycket på mitt psyke att se den där siffran, säger hon.

Lipödem en ärftlig sjukdom

Lipödem är en ärftlig sjukdom och Fatima Haga Bjäreland oroar sig för att hennes tonårsdotter ska få samma diagnos. Hon önskar att kommande generationer ska få ett bättre bemötande från vården och skolpersonalen.

– Hela livet har jag blivit vägd och mätt. Ingen har frågat om mina vanor utan bara sagt att jag att jag måste röra mig mer och äta bättre. Det påverkar både psyket och kroppen.

LÄS MER: Rätt matvanor kan förebygga cancer

Så vet du om du har lipödem

 • Ett kännetecken på lipödem är att fettmängden är betydligt större på underkroppen än överkroppen. Underhudsfettet kan ibland kännas som små kulor.
 • Sjukdomen blandas ofta ihop med lymfödem, som innebär att en kroppsdel svullnar på grund av att vätska samlas där. Skillnaden är att personer med lymfödem brukar vara smärtfria och ha mer spänd hud. Lymfödem kan uppstå i en enda kroppsdel medan lipödem slår likadant mot båda kroppshalvorna.
 • Lipödem kan också förväxlas med fetma. Skillnaden mot lipödem är att det går att banta eller träna bort fettet vid fetma.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.