Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ekologiskt och närodlat – är det hälsosammare?

Många tar för givet att ekologiskt och närproducerat istället för matproduktion som involverat bekämpningsmedel och långa transporter även är bättre för hälsan.

Begreppen nutrition och hälsa kopplat till ekologisk mat reds ut i en ny rapport från EUFIC, The European Food Information Council.

Under 2000-2010 tredubblades den globala marknaden; från 14 miljarder euro till 45. Att medvetenheten och intresset för ekologisk mat ökar är positivt på många sätt. Men hur väl underbyggd är vår tro på att ekomaten också är mer hälsosam?

Konventionellt lika näringsrikt som eko

Många konsumenter har en uppfattning om att ekologisk mat innehåller mer vitaminer och mineraler än konventionellt producerad mat. Faktum är att i det stora hela är det ingen skillnad; även inom grupperna varierar näringsinnehållet relativt mycket, bland annat beroende på art, jordmån, bevattning, skördemetod, lagringsmiljö efter skörd med mera.

Mognadsgraden i frukt och grönsaker kan påverka näringsinnehållet. Stärkelse omvandlas till sockerarter under mognadsprocessen, men när det gäller antioxidanter är det olika; vissa ökar i takt med mognadsprocessen, andra minskar. På så sätt kan det faktum att maten är närodlad och plockad när den är välmogen påverka innehållet av näringsämnen – både i positiv och i negativ riktning.

Ny forskning visar att ekologiska grönsaker ofta har ett lägre innehåll av nitrat än konventionellt odlade. Nitratet är inte enbart positivt vid konditionsidrotter utan har bland annat visats kunna sänka blodtrycket.

Säker mat

Konsumenter tror ofta att ekologisk mat är säkrare och att den konventionella innehåller rester av kemikalier och bekämpningsmedel. Faktum är att både konventionellt och ekologiskt odlad mat kontrolleras inom strikta regler för vad maten får innehålla. Mat som inte är säker att äta får inte säljas.

Syntetiska bekämpningsmedel används enbart vid konventionell odling, men även i ekologisk matproduktion kan små mängder av naturligt förekommande gifter eller metaller såsom koppar och svavel finnas i maten.

Bakterier och andra mikroorganismer förekommer ofta i högre grad i ekologisk mat, vilket ofta beror på att man använder kogödsel.

Är det nyttigare?

Många väljer ekologisk mat för hälsans skull, men enligt EUFIC:s kartläggning är det alltså ingen skillnad vad gäller näringsinnehåll eller matsäkerhet. I forskning på djur verkar dock ekologisk mat vara positivt för en normal tillväxt, viktutveckling och reproduktion.

EUFIC drar slutsatsen att konsumenternas starka tro på att ekologisk mat är bättre för hälsan inte har något vetenskapligt stöd. Mer forskning behövs för att stärka bevisen.

Både konventionella och ekologiska grönsaker, frukt och bär är väldigt bra för hälsan. Bara var tionde svensk äter tillräckliga mängder. ½ kg om dagen ger ett långsiktigt skydd mot de vanligaste folksjukdomarna, dessutom kan du må bättre redan idag om du äter mer grönt: Lägg till ett par clementiner, en apelsin eller en kiwi varje dag, så får du i dig mer c-vitamin som stärker ditt immunförsvar och hjälper kroppen att ta upp järn. Så enkelt kan det vara att bli både piggare och friskare.

Vill du läsa mer kan du ladda ner.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.