Den okända vattensporten

ANNONS
|

Som ett fiskstim i bassängen, med svarta fenor som sticker upp över ytan med jämna mellanrum. Så ser gruppen av unga vuxna och vuxna ut, som tränar varje onsdagskväll i Valhallabadet. De delar 25-metersbassängen med en grupp som tränar simhopp och stadens konstsimklubb. Det börjar med uppvärmning i och under vattnet med snorkel och cyklop eller simglasögon. Olika böljande rörelser tränas för smidighet i vattnet. Prick halv nio byter de till 50-metersbassängen för att träna i ytterligare en timma. Då är pulsen redan hög.

– Det är mycket roligare att simma med fena än utan. Det är så häftigt för man kommer snabbt fram och känner sig smidig som en delfin i vattnet. Fensim är både träning och avslappning på en gång, säger Siri Fogelberg som tränat i tio år. I dag är hon 19 år och tränar avancerad fridykning sedan ett år tillbaka.

ANNONS

Hon tränar ett par gånger i veckan och blandar konditionssim med fridykning och fensim. Siri Fogelberg föddes i en liten vattenbassäng på Sahlgrenskas kvinnoklinik för 19 år sedan och har så länge hon kan minnas dragits till just det elementet.

– Kroppen är strömlinjeformad och är gjord för att vara i vatten. Man får väldigt starka benmuskler och musklerna i mage och rygg blir också bra eftersom man spänner dem i vågrörelsen, konstaterar hon.

Träningen ger henne även en god kroppshållning. Varje gång hon hoppar i vattnet ”kickar” hon med hela kroppen. Hon håller armarna stilla, rakt framför sig, ovanför huvudet - som ett roder och hälarna ihop. Sedan skjuter hon ifrån med början i axelpartiet och böljar framåt dubbelt så fort som en vanlig bröstsimmare.

Förutom att hon känner sig som ett med vattnet, sköljer passet bort dagens spänningar och tankar och hjälper henne att hålla fokus. Flera i gruppen använder sig av yoga och meditation för att stärka sin koncentration.

Elementet, träningen och att hålla skärpan, skapar tillsammans en meditativ känsla. Det är 27 grader varmt i vattnet och luften i simhallen är fuktig. Inför andra halvlek drar hon Siri Fogelberg på sig en extremt tunn och strömlinjeformad våtdräkt som skall göra att hon glider bättre i vattnet och en 60 centimeter bred fena i glasfiber med två fotfickor på. Fensim är en konditionskrävande sport där man simmar korta distanser och tar i med hela kroppen.

ANNONS

Var och en gör av med mycket vätska under ett träningspass, men det är ingen som hoppar upp ur bassängen för att dricka, utan man tränar i ett sträck.

I Sverige är det inte många som tävlar i fensim i dag. På SM i somras var det elva deltagare. Medan sporten blomstrar i bland annat Östeuropa, så för den en blygsam tillvaro här hemma med ett dalande antal fensimmare. Fridykningen däremot som betraktas som en extremsport har fått många nya deltagare. En klubb som Juniordykarna har en lång väntelista på barn och föräldrar som vill börja. Då oftast med fridykningen som de har på Lundbybadet. Det är en naturlig fortsättning efter simskolan där man fortsätter med att träna bort sin vattenrädsla.

Många av dem som varit med där glider så småningom över till fensimning och flera av deltagarna håller på med både och.

– Stärker man sig i det ena, så blir man bra i det andra. Sedan får man inte skador i knän som i en del andra sporter, förklarar Siri Fogelberg och hennes instruktör Stefan Adolfsson håller med.

Han är född på Hyppeln och har hållit på med vattensporter i alla former. Det var när hans son började i Juniordykarna för elva år sedan som han själv lockades med som förälder. I början av träningen gör man ingen skillnad på om deltagaren är sju eller 47 år. Alla är nybörjare och tyngdpunkten ligger på säkerhetsövningar i vatten.

ANNONS

Flera av de unga vuxna som tränar fensim och fridykning på Valhalla kompletterar med yoga och meditation. Det är inte ovanligt att simmarna sitter på läktarens trappavsats innan träning, för att samla sig.

– Den stora saken är inte att du skall ha jättestora lungor, utan ett psyke som pallar för det, om du vill tävla. Den fysiska vågrörelsen som krävs i fensim passar nästan bättre för kvinnor. De brukar snabbast komma underfund med rörelsen, som om det passar deras kropp bättre, menar Stefan Adolfsson och tillägger att han tycker att det skulle vara kul att se fler som tävlade i fensim i framtiden.

Fensim är en hastighetsimning med monofena i olika distanser, både över och under ytan. Fensimmaren simmar med monofena och andas genom en snorkel. Valfri fentyp får användas och snorkel är inget krav. Delfintekniken med monofena är dock effektiv

Fenornas blad består normalt av glasfiber med skor av gummi.

Fensimning är en ung sport i Sverige och det finns tre klubbar i Göteborg:

Götaverkens sportdykarklubb

Juniordykarna

Lindome sportdykarklubb

Läs mer på:

www.gvsdk.com

www.juniordykarna.se

www.lindomesdk.nu

ANNONS