Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Därför får vissa barn lättare hål i tänderna

Vart femte barn i Sverige har ökad risk att utveckla karies, som leder till hål i tänderna. Hos en del kan även bakterier ta sig ut i blodet via tänderna och tandköttet. – En kronisk infektion som börjar i mjölktänder finns sedan kvar och kan påverka hjärnblödningar man får i femtioårsåldern, säger Nicklas Strömberg, professor vid institutionen för odontologi vid Umeå universitet.

I en femårig studie har forskare vid Umeå universitet tagit salivprover från ett stort antal barn i Västerbotten och följt deras tandhälsa. Studien, som publicerades i tidsskriften EBioMedicine, kan leda till att högriskpatienter upptäcks lättare och ges bättre behandling.

Från 1950-talet till i dag har svenskarnas tandhälsa gått från sjuk till frisk i huvudsak. Nu har fyra av fem bara måttlig risk att få besvär av kariesbaktierier. Dock kvarstår en högriskgrupp, som utgör en femtedel av befolkningen.

– Vi såg att livsstilsfaktorerna i sig inte var starka nog att förklara den här gruppen. De svarade inte på traditionell behandling, det vill säga kostrådgivning, flourlackning, med mera. Hos den här gruppen gick det bara att förebygga ett av sex hål i tänderna, säger Nicklas Strömberg, en av studiens medförfattare.

Överföring från föräldrar

Hos 452 barn i åldrarna 12-17 år har forskarna kartlagt bakterieflora, gener och livsstilsfaktorer. I jakt på faktorer som i högre grad förklarar högriskgruppen hittades särskilt livskraftiga virusstammar, med kraftigare gripklor, som kunde blockera försvarsreaktioner i saliven.

– Vi vet att vi har en överföring från föräldrar, så antagligen finns det en genetisk faktor inblandad. Med den är inte särskilt kartlagd och det finns även andra faktorer, säger Nicklas Strömberg.

Kan påverka hjärnblödningar

Hos en procent av barnen i studien hittades bakteriestammar som kan ta sig ut i blodet via tänderna och tandköttet. Det finns viss risk att de fastnar på hjärtat och kärlväggarna, vilket kan försämra sårläkning och öka risken för till exempel hjärnblödning. 

– Kronisk infektion som börjar i mjölktänder finns kvar sedan. Det kan påverka sedan påverka en hjärnblödning i femtioårsåldern. Man har ju då haft en kronisk infektion i 40-50 års tid.

Förhoppningen är nu att forskningsframstegen ska göra det lättare att tidigt diagnosticera barn med förhöjd risk för kariesproblem. Istället för att barnet plötsligt får väldigt mycket hål i tänderna kan högriskindivider upptäckas genom salivprov så tidigt som hos nyfödda barn. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.