Comfort food - nyttigt höstmys

ANNONS
|

Comfort food är mat som förknippas med minnen och nostalgi, kärlek, omsorg, värme och mys. Om du direkt börjar fantisera om kaloristinna maträtter som pizza, amerikanska pannkakor eller krämigt gräddiga pastarätter kan det bli svårt att hålla vikten i höst. Låt istället långkokta köttgrytor och soppor med mustiga kryddor värma dig i höst. Varm mat gör dig mätt och nöjd, och kan vara riktigt nyttig.

Comfort food – mat och mys i höstrusket

Goda värmande grytor och soppor ger värme när hösten kommer och det blir ruggigt ute. Värmen i maten gör att du blir mätt och nöjd utan att få i dig för mycket kalorier.

ANNONS

De flesta grytor och soppor är smalmat som gör dig mätt länge. Prova dig fram med olika sorters kött, kyckling, fisk och bönor, plus rotfrukter, lök och goda kryddor. Grytor med syrliga ingredienser som krossade tomater och vin som får koka i gjutjärnsgryta får en naturlig järnberikning från kärlet.

Putsa bort synligt fett från köttet. Grytbitar behöver inte brynas i fett, de kan läggas direkt i den kokande vätskan. Koka köttgrytan på svag värme under lång tid, så att köttet blir mört. Tillsätt grönsaker med kortare koktid lite senare. En skvätt vin i maten ger dessutom en mustigare smak och mörare kött. Smaksätt med soja och buljong för att locka fram de mustiga smakerna.

Varma sallader

Kalla grönsaker känns inte så lockande när det är kyligt ute. Prova en varm sallad!

Grönsaker som är lite grövre, typ spenat, mangold, squash och lök blir en vitaminfylld smakupplevelse när du fräser dem lätt i olivolja, med lite vitlök, svartpeppar och flingsalt.

Broccoli, blomkål eller kål, rostade rotfrukter eller frästa grönsaker kan du lägga på en bädd av ruccolasallad – och kanske smula över lite fetaost eller strö över rostade frön, till exempel pumpa- eller solrosfrön.

Krångla inte till det i onödan: Kolla i frysdisken efter nya spännande grönsaksblandningar. Det finns massor att välja bland!

ANNONS

Ha en skön start på hösten!

ANNONS