Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byt käppen mot hantlar

De senaste årens trend för äldre har varit att gå med stavar för att förbränna mer kalorier. Det är bra, många sjukdomar beror på att vi rör oss för lite. Men man får inte glömma bort musklerna, skriver GP:s hälsoexpert Kajsa Asp.

När vi inte använder våra muskler tillbakabildas de – vi behöver våra muskler genom hela livet. På senare tid har medicinsk forskning visat att tung styrketräning har stor betydelse för hälsan hos äldre personer.

Du som är yngre – sluta inte med styrketräningen! Då har du bättre utsikter att behålla en större muskelmassa hela livet.

Musklerna behövs bland annat för att hålla ryggen upprätt, för att orka lyfta och för att andas ordentligt. Träningen gör att musklerna bibehålls, man orkar mer och risken att skada sig när man lyfter tungt eller tappar balansen minskar.
Att träna balans och koordination är viktigt för att minska risken att falla och bryta lårbenshalsar och handleder.

Några enkla övningar du kan göra hemma:

• Ben och rumpa: Knäböj – Stå upp och sätt dig ”i luften”, sträck på benen och res dig upp igen. Håll dig i en stol eller i väggen om det är svårt att hålla balansen.
Eller börja med att sätta dig på en stol och resa dig upp med hjälp av lårmusklerna.

• Armar: håll en bok eller ett paket mjölk i vardera hand, böj i armbågen och lyft upp, sänk ner.
Upprepa 10-15 gånger.

• Axlar: Lyft böckerna/mjölkpaketen rakt ut åt sidorna.
Upprepa 10-15 gånger.

• Rygg, baksida ben: Stå rak och fäll framåt i höften tills ryggen är parallell med golvet. Spänn magen och låt ryggen lyfta upp överkroppen.
Upprepa 10-15 gånger.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.