Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Foto: TT

Bekräftat: choklad gör dig smartare

Nu är det fritt fram för alla godissugna. Choklad är inte bara gott – studier visar att det gör dig smartare på kuppen.

Det är den amerikanska psykologen Merill Elias som efter 40 års studier konstaterar den goda nyheten: att chocklad gör dig smartare.

Det skriver Independent.

Syftet med studien var från början att undersöka den kognitiva funktionen och försöka hitta ett samband mellan blodtryck och hjärnornas förmåga.

Då han tidigt i studien upptäckte att dieten spelade stor roll på de 1 000 personer som deltog i studien, började man föra statistik över deras matvanor också.

Snart uppenbarade sig ett mönster.

– Vi märkte att folk som äter choklad minst en gång i veckan presterar bättre kognitivt. Det är anmärkningsvärt – det rör många kognitiva funktioner, säger han till Independent.

Forskaren Geogina Crichton vid University of South Australia har gjort undersökningar som bekräftar Merill Elias studie. 

Även hon menar att choklad ökar den kognitiva förmågan och att det i sin tur kan hjälpa dig att memorera telefonnummer eller handlingslistor eller göra två saker samtidigt, till exempel köra bil och prata i telefon.

– Vi kan nu konstatera att du kan äta små mängder choklad utan dåligt samvete, så länge du inte ersätter choklad med en vanligt mat, säger Merill Elias.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.