Både lätt och rätt att gå in i väggen

Lättbegripligt, roligt, intensivt och vansinnigt jobbigt. Squash är racketsporten som passar alla. GP:s reporter har gått en match mot Göteborgs bäste spelare.

ANNONS
|

Det smäller och gnisslar friskt i Landala Squashhall. Gnisslandet kommer från snabba vändningar med inomhusskor och smällarna från små, svarta bollar som får smaka racket om och om igen.

Att kliva in på banan är en omtumlande upplevelse. De fyra tighta väggarna – varav en dessutom i genomskinligt glas – skapar känslan av att befinna sig i en bur, där alla kan samlas för att se ens tillkortakommanden. Och sådana lär det tveklöst bli i dag, då jag befinner mig på banan tillsammans med Viktor Högberg. Han har spelat squash sedan åtta års ålder och är i dag professionell squashspelare. För tillfället tredje bäst i Sverige, men ambitionen är benhård om att inom kort nå den absoluta världseliten.

ANNONS

Själv har jag aldrig tidigare hållit i en squashracket. Eller befunnit mig på en squashbana. Om sanningen ska fram har jag knappt känt till att squash existerar. Men nu står jag alltså här, redo att gå en match mot en spelare av rang.

Målet blir således att lämna matchen med åtminstone en poäng i bagaget. Men innan jag avslöjar hur det går med den saken backar vi bandet något.


    Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Sporten squash uppfanns i England under första halvan av 1800-talet, men blev riktigt populär först 100 år senare. I Sverige spelades det första inofficiella svenska mästerskapet 1937, men det skulle komma att dröja till 1965 innan Sverige fick ett squashförbund. I dag är squash kanske inte den sport som lockar allra flest föreningsaktiva – däremot är det en mycket populär motionsform av flera anledningar.

– Squash är en väldigt bra motionsform för många, säger Viktor Högberg. Det passar verkligen nybörjare eftersom det är förhållandevis enkelt att få till bra spel, om du jämför med till exempel tennis. Har man en jämnbra partner kan de allra flesta gå in och få riktigt bra spel. Då kan du gå in och köra för fullt i mellan 30 och 45 minuter, sen är du helt slut.

ANNONS

Squash spelas på en 9,75 gånger 6,4 meter lång bana med fyra väggar. Den främre väggen har två linjer; en nedre linje som fyller samma funktion som nätet har i andra racketsporter, och en servlinje som är placerad sex fot ovanför marken.

Spelet inleds med en serve, därefter slår spelarna varannan boll. Målet är att slå bollen i frontväggen, och för att nå dit får man om man vill valla bollen i någon annan av banans väggar. Precis som i andra racketsporter är spelarnas uppgift att försöka döda bollen, och i squash är bollen död när den studsar utanför banans yttre linjer eller när den studsar två gånger i golvet.

– I början kan det bli ganska korta bollar, men i takt med att man blir bättre på att spela så blir bollarna längre och längre, säger Viktor. Vi kallar det ibland för fysisk schack – du behöver ett antal slag eller drag för att kunna vinna. Du måste vara kylig och invänta ditt läge.

Det är lätt att förstå en sport i teorin, men ska man förstå den på djupet måste man testa i praktiken. Och det är alltså därför jag nu står inne på planen, redo att möta Viktor i en match. Vi ska spela först till elva poäng, i en match där den som först vinner tre gem står som slutsegrare.

ANNONS

Ganska snart står det klart att det finns några saker att tänka på om man vill lyckas på squashbanan. Jag springer som en dåre fram och tillbaka för att nå bollarna, medan Viktor står stadigt vid banans mittpunkt för att därifrån ta några snabba steg när bollen ska slås.

– Vi kallar det T:et, punkten i mitten av banan där linjerna möts, och en match handlar om att kontrollera T:et, förklarar Viktor. Har du kontroll över T:et har du kontroll över bollen. Därför gäller det att hela tiden ta sig tillbaka till T och utgå därifrån när man ska ta nästa boll. En nybörjare kan annars bli att stå kvar där man står när man slår bollen. Men då får man springa väldigt mycket och då hinner man inte till slut.


    Bild: Lisa Thanner
Bild: Lisa Thanner

Jag försöker ha mitten, mitten, mitten som ett mantra och det blir genast lite lättare att hinna bollarna. I takt med att positionen blir bättre börjar jag också få en större förståelse för hur, var, och när bollen kan vallas i väggarna. Från att främst ha slagit bollen rakt fram, rakt in i frontväggen, börjar jag använda mig av hela banan och då går det bättre.

Ändå tar det en stund innan jag närmar mig min första poäng. Viktor har en osviklig precision och kan utan vidare skicka iväg bollen så att den studsar ner mot bakre hörnen av planen, där det visar sig vara mycket svårt att fiska upp den. Jag börjar i stället jobba enligt devisen anfall är bästa försvar, och försöker gå på offensiven för att ta min första poäng. Jag spelar mer aggressivt, försöker slå låga dräpare och tar allt oftare bollen på volley.

ANNONS

Kanske blir Viktor chockad av min framfart, kanske har jag bara nybörjartur – men jag kniper faktiskt en första poäng innan Viktor med säker hand avslutar första gem med siffrorna 11–1. Eftersom mitt mål redan är avklarat kan jag nu slappna av och jag går in i andra gem med en helt ny approach.

Väl där lyckas jag med konststycket att ta ledningen med 2–0 innan Viktor bestämmer sig för att en gång för alla visa vem som är kungen av Landala squashhall. Visst får jag några lyckoträffar och duellerna blir helt klart längre och längre, men sen smäller det bara till och vips har Viktor vunnit andra gem med 11–6.

Lagom till tredje gem börjar matchen kännas av i rumpa, baksida lår och vader. Squash är tveklöst en fysiskt utmanande sport.

– I squash måste du ha snabbhet, uthållighet och rörlighet, säger Viktor. Det kan kännas lite motsägelsefullt, men du måste vara snabb och rörlig för att snabbt nå alla bollar, samtidigt som du måste ha uthålligheten för att orka de långa bollarna.

Viktor tränar själv två pass om dagen, och i tredje gem börjar det också ta ut sin rätt. Ibland får jag på en riktig rökare, och då och då lyckas jag på något mirakulöst vis få till ett slag som Viktor inte hinner. Men annars säger det mest pang, pang innan jag får hämta bollen från marken.

ANNONS

Viktor vinner tredje gem med 11–4 och jag har förlorat i tre raka gem. Det hela skulle kunna ses som förnedring. Eller som att squash är en perfekt nybörjarsport, om ett blåbär som jag kan ta elva poäng mot en av Sveriges bästa spelare.

Jag väljer det senare synsättet, och ser fram emot fler matcher.

Fakta: Squash i Göteborg

  1. I Göteborg kan man spela squash på flera ställen.
  2. GPhar besökt Landala Squash vid Landala torg.
  3. Men för den som vill testa sporten finns det även squashbanor vid Alelyckans Sportcenter och vid Sportarenan i Västra Frölunda.
  4. De två sista erbjuder även möjligheten att testa racketlon – sporten som blandar de fyra racketsporterna tennis, badminton, squash och bordtennis.
ANNONS