Jenny Burman.
Jenny Burman. Bild: Johan Lygrell

Att visa civilkurage är något man kan träna sig på

Alla kan visa civilkurage – och det går att träna upp sin förmåga. För att inspirera människor att våga och vilja ingripa startade Jenny Burman podden Slumpens Hjältar.
– Samhällsklimatet i Sverige har hårdnat och som motvikt ville jag lyfta fram personer som gör bra saker för andra när det krisar.

ANNONS

För några år sedan hindrade hon själv en man från att begå självmord. En omskakande händelse som Jenny Burman sedan dess burit med sig och som ledde fram till att hon startade podden Slumpens Hjältar, där berättelser med fokus på modiga personer får ta plats.

– Mitt favoritcitat kommer från forskaren Brian Palmer; ”kurage är lika smittsamt som rädsla”. Genom att visa goda exempel och lyfta förebilder kan vi få fler människor att våga och vilja ingripa.

Har lärt sig mycket

Sedan hon startade Slumpens Hjältar – i varje avsnitt delar även en expert med sig av relevant kunskap, och podden hittas till exempel på Spotify – har Jenny Burman lärt sig mycket om civilkurage och blivit än mer intresserad av ämnet.

ANNONS

– Det är otroligt intressant ur flera perspektiv. Men det som är absolut viktigast för alla att känna till är att forskning visar att alla kan visa civilkurage.

Jenny Burman, som arbetar som kommunikationskonsult, poängterar att det inte spelar någon roll om man är blyg, utåtriktad, ung eller gammal.

– Det är också fullt möjligt att träna sitt civilkurage på en rad sätt, bland annat genom att läsa eller lyssna på förebilder eller ta in kunskap om hur man kan agera genom att exempelvis gå en utbildning. En bra sak är också att medmänskliga handlingar triggar våra lyckohormoner, så genom att visa civilkurage kan vi känna oss mer lyckliga och tillfreds.

LÄS MER:Benny räddade två unga ur en brinnande bil

Vidare berättar Jenny Burman att en annan sak som gjorde att hon fastnade för civilkurage, som definieras som ett ingripande där man inte har någon egen vinning och där man också många gånger utsätter sig själv för fara, var att hon insåg samhällsnyttan och värdet av civilkurage.

– Jag reagerade på att civilkurage i stort sett aldrig ges utrymme i diskussioner kring samhällssäkerhet – trots att civilkurage är otroligt viktigt för tryggheten i samhället och i brottsförebyggande syfte. Det jag också tidigt insåg var att det inte finns någon övergripande struktur eller nationell plan för hur Sverige ska arbeta för att bibehålla ett högt civilkurage i samhället.

ANNONS

Bygger på tillit

Hon konstaterar att civilkurage bygger på tillit samtidigt som flera trender i vårt samhälle – till exempel algoritmer som styr vår verklighetsuppfattning, ökade klyftor, polarisering och stort individuellt fokus – är negativa för tilliten.

– Vi behöver ställa oss frågan vad som händer med Sveriges starka civilkurage om tilliten i samhället minskar. Därför menar jag att det är nödvändigt att civilkurage tar plats i debatten om samhällssäkerhet. Förhoppningen är att mitt arbete kan bidra till ett ökat fokus inom området. Jag vill också inspirera fler människor att våga och vilja ingripa med civilkurage.

Fakta: Jenny Burmans tips – förbättra ditt civilkurage

• Konsumera hjältedåd. När du läser om människor som gjort bra saker börjar du reflektera över hur du själv kan göra.

• Skaffa kunskap. Kolla klipp på nätet om hur du kan ingripa eller ännu bättre gå en kurs och få praktisk träning.

• Träna dig att våga mer. Gå fram till någon som inte verkar må bra eller säg ifrån i sociala medier vid kränkningar eller hat och hot.

• Sprid och dela. Genom att dela egna och andras berättelser bidrar du till att sätta normen för hur vi bör agera – och du inspirerar andra.

• Skapa allianser. Ibland är det svårt att vara ensam. Ta hjälp av någon som också ser och upplever samma sak.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS