Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Annelie Pompe, äventyrare och tisdagskrönikör i GP.

Annelie Pompe: "När man är nyfiken blir livet spännande"

KRÖNIKA: "Letar du efter fel så hittar du fel. Letar du efter inspiration och glädje så kanske du hittar det", skriver äventyraren Annelie Pompe i sin tisdagskrönika.

Ibland gör jag experiment inuti mitt huvud. 
Har ni läst mina krönikor då och då så vet ni att jag trots mitt äventyrliga yrke tycker att det största äventyret finns inuti människors huvuden och i mänskliga möten. Hur vi uppfattar världen, livet och oss själva utgår ju ifrån våra tankar och uppfattningar. 
Jag funderade på varför vissa har mer eller mindre lätt för att "komma igång" och hitta energi. 
I min värld är energi i samma nivå som inspiration, så en gång frågade jag mig själv om det går att bestämma sig för att vara inspirerad. Om man i sina tankar kan hitta på eller bestämma sig för att man är omotiverad borde man också kunna hitta och bestämma sig för att vara lätt-inspirerad.

Idén kom under en cykeltur. På cykelbanan åkte en kille på skateboard och jag provade att tänka "åh det där ser roligt ut" och "undrar vilken känsla av frihet det är att sväva omkring på en bräda ovan asfalten"? Någon sekund senare var jag inspirerad att testa att åka skateboard igen! 
Samma dag satt jag på tåget bredvid en man som till vardags jobbar med betong. Kan man bli inspirerad av betong? Ju mer frågor jag ställde kring betong, ju mer fascinerande blev materialet.
På instagram såg jag ett kort klipp där någon höll på med skärmflygning. Det har aldrig lockat tidigare, men så infann sig en nyfikenhet och jag provade att leta inspiration i det märkvärdiga att befinna sig i luften under lite snören och tyg som vingar. Några månader senare skapade jag tid för en skärmflygningskurs i Nepal.

Trots det lyckade experimentet tror jag inte att inspiration kommer bara av tankar. Det är nog ännu bättre att aktivt leta efter inspiration. Kanske är det just själva letandet som är nyckeln. Vad letar du efter? Letar du efter fel så hittar du fel. Letar du efter inspiration och glädje så kanske du hittar det. 
Om man i sina tankar också kan bestämma sig för att man är sur och irriterad, borde man inte då också kunna bestämma sig för att man är nyfiken och intresserad i stället?

Har du provat att vara lättinspirerad under en hel dag? Har du letat överallt? I naturen, i människor, i texter, musik, instagram och google?
Det är inte bara letandet som är nyckeln till mer energi. Att vara nyfiken är en ännu viktigare nyckel. När man är nyfiken blir livet mer spännande. Man blir en mer öppen människa. Jag har en teori att alla barn är en slags äventyrare. Mest för att allt är nytt och spännande att upptäcka. Barn är nyfikna och deras äventyrslystnad har ännu inte dämpats av samhället.

Har du sedan barndomen provat att vara nyfiken en hel dag? Det funkar lika bra på omgivningen som på dig själv. Om du blir glad, trött eller irriterad, prova att bli nyfiken på varför det händer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.