Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kvinnor löper tio gånger större risk att drabbas av förstoppning än män.  Bild: Stefan Bennhage
Kvinnor löper tio gånger större risk att drabbas av förstoppning än män. Bild: Stefan Bennhage

7 av 10 kvinnor undviker att bajsa

En undersökning visar att 68 procent av de kvinnor som deltog undviker att gå på toaletten och bajsa även om de behöver det. Det kan tyckas vara en bagatell – men kan innebära stort obehag och stress.
– Förstoppning är inte farligt på så sätt att det kommer ta ditt liv, men det förstör ditt liv, säger Hans Törnblom, överläkare på medicinkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhus.

Det är läkemedelsföretaget Sanofi som utfört en undersökning där 1007 kvinnor och män över 18 år fått svara på frågor om sina toalettvanor och varför de inte vill gå på toaletten utanför hemmet.

De vanligaste anledningarna till att 68 procent av kvinnorna i undersökningen inte går på toaletten, även om de behöver det, är främst oron över att någon ska märka det på lukten, ljudet eller tiden man befinner sig på toaletten.

71 procent av de tillfrågade kvinnorna uppger också att de är förstoppade flera gånger om året, något som bara 56 procent av männen upplever.

Finns en könsskillnad

Hans Törnblom, överläkare på medicinkliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger att det är tio gånger vanligare med förstoppning hos kvinnor, men det beror inte bara på att kvinnor drar sig för att gå på toaletten.

– Det finns en könsskillnad i vår tarmfunktion som gör att kvinnor löper större risk att drabbas av förstoppning. Den skiljer sig från mannens mag- och tarmfunktion på så sätt att kvinnor har långsammare passagetid mellan munnen och magen, säger han.

De platser man undviker att använda toaletten på är främst offentliga toaletter, hemma hos vänner eller på sin arbetsplats, visar undersökningen.

Så många som hälften av de tillfrågade i den yngre kategorin – 18-29 år – uppger att de inte vill gå på toaletten hemma hos sina vänner.

"Det förstör ditt liv"

Men att inte ha regelbundna toalettvanor och gå på toaletten när man behöver kan få konsekvenser även om det inte är farligt rent medicinskt.

– Förstoppning är inte farligt på så sätt att det kommer ta ditt liv, men det förstör ditt liv, säger Hans Törnblom.

Även om man inte riskerar några allvarliga hälsorisker med att inte gå på toaletten när det behövs så påverkar det hälsan ändå.

– De största konsekvenserna handlar om livskvalitet. Det är inte medicinskt farligt, att man exempelvis skulle bli självförgiftad av sin egen avföring vilket många oroar sig för. Men det är kopplat till livskvalitet och det obehag som man mer eller mindre får av sin förstoppning, säger Hans Törnblom.

Inga tumregler eller husmorstips

För att undvika förstoppning och andra obehag rekommenderar Hans Törnblom att man faktiskt går på toaletten när man behöver.

– Om man är förstoppad så hjälper regelbundna toalettvanor, att man går på toaletten när man får en tarmträngning. Att se till att ta till vara på det, säger han.

Problemet med att inte vilja gå på toaletten på exempelvis arbetsplatsen eller i offentliga miljöer kan också bero på fler saker än det som sagts i undersökningen, menar Hans Törnblom. Bland annat att man har arbetsuppgifter som inte gör det möjligt att gå på toaletten i lugn och ro.

Tumregler och husmorstips om hur många gånger om dagen man ska uträtta sina behov är dock inget att fästa sig vid, enligt Hans Törnblom.

– Nej, sådana tumregler är hittepå och kan stressa de personer som redan har lite besvär. Människor har väldigt varierande tarmfunktion där det är obehagen som bidrar till om det är ett problem, säger han.

Undersökningen har utförts av YouGov på uppdrag av Sanofi under perioden 9-12 augusti 2018. Sammanlagt gjordes 1007 intervjuer via internet med män och kvinnor över 18 år i Sverige.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.