Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Öl-dränkt? Vinmarinerad?

Använd huvudet när du dricker och undvik bag-in-box-fällan.

När vi är lediga från jobbet tar vi ofta ledigt från alla rutiner. Vi äter kakor och bullar, godis och glass varje dag, och dricker kanske lite mer alkohol än vad som är hälsosamt. Det är välkänt att svenskarnas alkoholvanor på senare år blivit allt mer sydeuropeiska.

Många dricker vin flera gånger i veckan, och har dessutom kvar det nordiska beteendet att dricka stora mängder alkohol på fredags- eller lördagskvällar. Många åker utomlands och handlar stora mängder vin, öl och sprit inför semestern.

Att ta en öl eller två när det är varmt och man är törstig är ju gott och svalkande, men också väldigt kaloririkt. Drick några glas vatten först, och släck den värsta törsten. Alkohol innehåller mycket extrakalorier, 45-50 kcal per deciliter starköl, alltså 250 kcal i en stor stark, och cirka 350 kcal i en halv flaska vin.

Alkoholen förändrar dessutom ofta våra matvanor; många äter större portioner än de brukar, och man kanske blir mer sugen på salta snacks och något sött till kaffet.

· Släck törsten med ett par glas vatten innan du tar fram kaloririka drycker efter en varm dag.

· Ta hellre en mineralvatten, lightläsk eller ett gott is-te istället för öl eller läsk när du behöver något svalkande. Prova alkoholfri öl som alternativ.

· Du måste faktiskt inte dricka alkohol varje dag under semestern. Gör det till ett medvetet val och begränsa drickandet.

Gör ditt eget is-te!

Brygg en kanna te och låt det kallna. Söta lite lätt om du vill. Lägg i skivor av citron, lime eller bär, t ex hallon eller skivade jordgubbar. Prova dig fram till dina favoriter. Förvara is-teet i kylskåpet. När det är dags att servera: lägg i massor av is och nya citronskivor.

Om alkohol och hälsa

Att dricka lite grann någon dag i veckan sätter inte så stora avtryck på vikten eller hälsan i övrigt, men många dricker varje dag under semestern, alkoholen har blivit en form av ledighetsbevis. Ärligt talat är det många som går in i vad som skulle betecknas som ett riskbruk under semestern.

– Riskbruk innebär en alkoholkonsumtion som medför ökad risk för skadliga fysiska, psykiska eller sociala konsekvenser; när veckans alkoholkonsumtion överstiger 10 standardglas (kvinnor) respektive 15 standardglas eller fler per vecka för män, alternativt en intensivkonsumtion motsvarande fyra standardglas (kvinnor) respektive fem standardglas (män) eller mer vid ett och samma tillfälle. Hög alkoholkonsumtion kopplas till ett sextiotal olika sjukdomar och hälsoproblem. (Folkhälsoinstitutet m fl)

Läs gärna mer på och www.alkoholprofilen.se.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.