Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Åtta skäl att springa många lopp

Krönikören Magnus Carlsson om vikten av att man som motionär och löpare bör springa fler lopp än man gör.

Jag har alltid varit av åsikten att löpare borde springa fler lopp, av många anledningar. Här är de viktigaste:

➊ Det är den bästa träningen. Världens bästa orienterare Tove Alexandersson snittar över en tävling i veckan – året om. Svenske rekordhållaren i maraton, Kjell-Erik Ståhl sprang en mara i månaden. På tävling tar du ut dig på ett sätt som du inte gör på träning – och i längden kommer det ge dig stora resultat.

➋ Du blir bättre på dina dåliga sidor. Slarvar du med backträningen? Spring ett terränglopp, där du inte kan fuska med backarna. Springer du bara på asfalt? Välj ett lopp i obanad terräng, och låt dina ben inse vikten av att springa på mjukt underlag. Fuskar du med dina långpass? Anmäl dig till en motionsmara och vips har du inte längre några alternativ.

➌ Du får se nya platser. De flesta av oss tränar samma rundor, om och om igen. Genom att åka runt på olika lopp kommer du till nya platser, och kanske upptäcker du ditt nya smultronställe.  

➍ Du träffar nya människor. En löptävling är en enda stor samlingsplats för människor med samma intresse. Och det är onekligen en utmärkt miljö för att knyta nya bekantskaper. 

➎ Du kan vinna priser! Visst, att komma på pallen och därmed kappa hem prispengar eller andra toppriser kanske inte är det enklaste, men på små lopp finns ofta utlottningar och andra sätt att komma hem med något oväntat i väskan. Själv har jag lämnat lopp med bland annat presentkort, kokböcker och kläder.

➏ Du blir motiverad. Ett säkert sätt att bota motivationsbrist är att anmäla sig till ett lopp och sedan träna mot det.

➐ Du kan slå pers! Många löpare är ständigt på jakt efter nya personliga rekord. Och när Västsverige är fullt av såväl millopp som halvmaror är möjligheterna att slå dem bättre än någonsin.

➑ Du kommer ha kul! Den kanske viktigaste anledningen av alla. Få saker är så roligt som att springa lopp – testa om du inte tror mig!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.