Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ät rätt mat för din ålder

Att äta bra och näringsrik mat är lika viktigt oavsett var man befinner sig i livet, men det finns vissa saker man behöver lägga lite extra vikt vid under vissa perioder.

Kvinnor i 20-årsåldern är idag den grupp av svenskar som har de allra sämsta matvanorna. Många äter väldigt mycket godis, glass och snacks, och dricker stora mängder läsk – alltså livsmedel som bidrar med mycket kalorier och lite näring. Vi behöver minst tre bra måltider per dag: frukost, lunch och middag, med protein, kolhydrater, fett och grönsaker. Mjölk är ett viktigt livsmedel som bidrar med protein och många viktiga näringsämnen – ett betydligt bättre val än juice och läsk.

I 40-årsåldern är det många som upplever att midjan försvinner. Stress och för lite fysisk aktivitet sätter sina spår i form av ett ökat midjeomfång. Rör på dig varje dag – 20 minuters promenad hinner du oavsett livssituation och arbetsbelastning. För att få i dig den näring du behöver och samtidigt hålla kaloriintaget nere – välj kalorisnål mat som mättar. Protein i form av kyckling, kalkon, fisk och kött gör dig mätt längre och bidrar med järn och andra viktiga näringsämnen. Lägg till fullkorn från helt vete eller råg, dinkel eller quinoa – och massor av grönsaker. Skippa kaloririka drycker, socker och vitt mjöl.

I 50-60-årsåldern kommer ofta klimakteriet som kan rubba balansen både i hormoner, humör och vikt. Även hos män sjunker mängden könshormoner, men oftast något senare i livet. Mat gjord på soja innehåller naturliga östrogenliknande ämnen (fytoöstrogener) som kan minska besvären. Ät gärna mer av sojabönor, tofu och annan sojabaserad mat, samt bönor, linser, kikärter och rågbröd som också kan påverka hormonbalansen positivt.

Fullkornsprodukter, fisk, raps- och olivolja, nötter, grönsaker och bär – det är några av de livsmedel som visats kunna förebygga hjärt-kärlsjukdomar och diabetes, särskilt om de kombineras. Det är viktigt att fortsätta äta lagom mycket energi i förhållande till hur mycket man rör på sig, och att behålla sin förbränning, muskelmassa, styrka och balans.

Var noga med att få i dig D-vitamin och kalcium för skelettets skull. Välj lätt- eller mellanmjölk som är berikad med D-vitamin, ät mer av fet fisk och var utomhus mycket. Rör på dig varje dag. Styrketräning har visats vara det bästa för att stärka skelettet.

Vill du unna dig något extra är rödvin och mörk choklad bra alternativ (i lagom mängd). Färgstarka bär som hallon och blåbär kan du njuta av i större portioner. Torkade aprikoser är nyttigt godis som även håller magen i form. Alla dessa innehåller antioxidanter som skyddar mot åldrandeprocesser i kroppen, t ex i huden och hjärnan.

Oavsett ålder gäller: Ät dig lagom mätt på helt vanlig bra mat, så får du i dig lagom mycket energi, och de näringsämnen du behöver. Rör på dig varje dag så att du håller igång muskler och leder, energibehovet och hjärnans arbete. En bra blodcirkulation är positivt för hela kroppen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.