Viktminskning som håller

ANNONS
|

Vårt stillasittande liv gör oss överkänsliga mot de snabba kolhydrater som vi får i oss via godis, läsk, kakor och vitt bröd. Vissa upplever att hunger och sug efter mer blir svårt att stå emot, och det är lätt att få i sig för mycket kalorier eftersom det ofta handlar om energität mat som inte behöver tuggas och bearbetas speciellt mycket.

Bra och god mat i en mängd som motsvarar energibehovet, långsamma kolhydrater och en lagom mängd protein och fett, gör att man blir långsiktigt mätt på bra mat. Då slipper man falla i alla fällor på vägen hem – korv med bröd på bensinmacken, kanelbullar på Seven-eleven och ”tre för en tia” i mataffären. För oftast är det inte maten vi äter vid matbordet som gör att vi går upp i vikt, utan allt det där andra som vi knappt ens är medvetna om att vi stoppar i munnen.

ANNONS

Några grundläggande tips:

• Fördela maten på minst tre tillfällen per dag

• Ät minst 500 gram grönsaker och frukt varje dag

• Drick vatten istället för juice, öl, vin, saft och läsk

• Välj helt kött, fisk, skaldjur och fågel hellre än korv, färs och panerad mat

• Välj långsamma kolhydratkällor (bröd med hela korn, bönor och linser, quinoa, hela korn mm)

ANNONS