Ta vara på resterna

ANNONS
|

Varje år slänger svenska hushåll, restauranger och storkök mat motsvarande utsläpp av nästan 2 miljoner ton växthusgaser. Det är lika mycket som 700000 bilar släpper ut under ett helt år (beräknat utifrån en årlig genomsnittlig körsträcka på cirka 1440 mil, utsläpp 180 g koldioxidekvivalenter/km per bil enligt SIKA, 2008).

Mat som slängs blir en stor belastning både för miljön och ekonomin, både samhällets och den egna; ett medelsvenskt hushåll slänger felfri mat helt i onödan för mellan 5000 och 8000 kronor per år.

Istället för att slänga eller fortsätta äta när du egentligen är mätt – gör en matlåda! Genom att ta vara på resterna – både hemma och när du äter ute – gör du en viktig insats för miljön, och för din egen hälsa.

ANNONS

Jag tror att många skulle sluta äta när magen är lagom full, istället för att fortsätta tills man nästan spricker, om man visste att man skulle kunna ta med sig resterna hem, och istället för att äta upp det där lilla som är kvar i kastrullen, fast man egentligen är nöjd. På så sätt skulle maten kunna räcka till en måltid till. Man blir lagom mätt på ett mer hälsosamt sätt, och man får njuta två gånger istället för en.

Anna Maria Corazza Bildt lyfter frågan om matsvinnet i EU-parlamentet. Där läggs ansvaret på restauranger, matbutiker och offentlig sektor. Varför inte starta med dig själv?

Vad kan du och din familj göra för att slänga mindre mat?

* Planera dina inköp och handla hem lagom mycket – bunkra inte, det blir bara gammalt och ofräscht.

* Förvara maten i rätt temperatur.

* Ta hand om resterna; ta med i matlåda till jobbet eller gör nya rätter – soppor, pytt-i-panna, pastasallad och så vidare.

ANNONS